Enschede

Oproep aan alle Nederlandse trompettisten: Blaas de Taptoe op 4 mei

Alle trompettisten van Enschede, Hengelo, Almelo en omstreken worden opgeroepen om op 4 mei in hun tuinen de Taptoe Infanterie te blazen. âPrecies om twee minuten voor achtâ, zegt trompettist Harmen Klaver.

457780 93421043 172615763932331 7050661975751131136 n
Henk ten Harkel | 1Twente
De trompettist uit Oss nam via zijn Facebookpagina het initiatief om andere muzikanten op te roepen met de actie mee te doen. âDoor de lockdown gaan de herdenkingen niet door, is er geen muziek en wordt het signaal niet gespeeld. Ik dacht: als iedereen meedoet vanuit de tuinen dan wordt het een heel krachtig signaal.â

In 2018 speelde Glanerbrugger Jeroen Schippers tijdens de Nationale Herdenking op De Dam de Taptoe voorafgaand aan de twee minuten stilte. âIk heb âm daar ook al verschillende keren gespeeld. Ik speelde signalen in Bangkok, Malawi en Kabul. Signalen worden vaak gespeeld bij herdenkingen, het is mooiâ, zegt de Klaver die zelf 35 jaar trompettist was bij de Luchtmachtkapel.

Het Taptoe-signaal wordt meest gespeeld door trompet of hoorn en luidt de twee minuten stilte in tijdens de dodenherdenking. Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en de soldaten naar bed moesten. Het signaal wordt al sinds begin 17de eeuw geblazen. Het Taptoe-signaal lijkt op het Britse signaal âLast Postâ maar is niet hetzelfde.
Het initiatief van Harmen Klaver rolt als een golf over Nederland. âIk krijg enorm veel reacties.â Ook 4/5 mei comité Nationale Herdenking en de Hengelose Muziekschool ondersteunen het initiatief van de blazer uit Oss. Overigens kan de Taptoe met de bijgeleverde muziek door alle besinstrumenten worden geblazen.

Hieronder het complete interview met Harmen Klaver, Jeroen Schippers op De Dam en de muziek van de Taptoe Infanterie.

Bron: NOS, NPO.