Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Zorgen over gevolgen voor bouwplannen Enschede door corona

458620 965214

Wethouder Jeroen Diepemaat probeert met belanghebbende partijen inzicht te krijgen in consequenties van de coronacrisis voor woningbouwplannen in de stad. Ook kijken of en wat we samen kunnen doen om te voorkomen dat de bouw stokt.

Bert Hellegers | Tubantia

Er heerst veel onduidelijkheid over de gevolgen van de coronacrisis voor bouwplannen die op stapel staan. Het zou mooi zijn als we zo snel mogelijk een beeld krijgen waar we op dat gebied rekening mee moeten houden , aldus wethouder Jeroen Diepemaat.

Waarschuwing
Hij deelt in dat opzicht de opvatting van Martin Landkroon, directeur van Rabobank Enschede-Haaksbergen. Landkroon heeft bij gemeente Enschede, Twenteboard en provincie aan de bel heeft getrokken en gewaarschuwd niet dezelfde fout te maken als bij de crisis tien jaar geleden. Toen is volgens hem te lang gewacht met maatregelen.

Die zullen volgens hem ook nu nodig zijn om grote problemen op de woningmarkt te voorkomen. Landkroon: Ik verwacht dat het aantal woningverkopen dit jaar met 20 procent zal dalen ten opzichte van 2019. Die krimp zullen we vooral gaan merken na de zomer. Vooral bouwprojecten waarbij de bouwontwikkelaars vaak pas gaan bouwen bij 70 procent verkoop zullen moeilijker van de grond komen. Tijdens de crisis van 2008 viel de bouw stil. De krapte kwamen we daarna niet meer te boven.

Hij heeft onlangs wethouder Diepemaat opgeroepen het initiatief te nemen tot een overleg met woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en banken. Landkroon pleit er voor corporaties ruimere mogelijkheden te bieden om te bouwen en een koopfonds in het leven te roepen.

Koopfonds
Landkroon: Met zo n fonds zou je de niet-verkochte nieuwbouwwoningen kunnen kopen, zodat de bouwprojecten toch van de grond komen. Natuurlijk, er zitten risico s aan, maar we helpen de bouwsector, stellen banen veilig en we zorgen ervoor dat in de nabije toekomst het woningtekort minder wordt. Dat moeten we nu gaan opzetten en niet wachten tot de bouwprojecten stilgevallen zijn.

Diepemaat deelt de zorgen van Landkroon. Maar vraag is wat wij als gemeentelijke overheid kunnen doen. Bij zo n noodfonds zie ik nog niet een rol weggelegd voor de plaatselijke overheid. Nog los van het feit dat onze financiële positie dat niet mogelijk maakt.

Lastig
Het is een lastige kwestie, vindt de wethouder. Ook omdat er nog veel onduidelijk is. Dat de economie klappen krijgt, is zeker. Maar je weet niet hoe groot de gevolgen zijn en hoe lang het herstel gaat duren. Daarom heb ik met Landkroon afgesproken op korte termijn eens met allerlei belanghebbende partijen in de bouwsector een overleg te plannen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.