Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kloppend horecahart Boekelo hoopt dat met actie de zon weer gaat schijnen

459588 deburen

Café-restaurant De Buren in Boekelo zit door de coronacrisis en andere tegenslag in zwaar weer en gaat na een initiatief uit het dorp de deuren langs om te overleven. De gevraagde overheidssteun bleef vooralsnog uit. Dit is niet vol te houden.

Teun Staal | Tubantia

De lege terrassen die in normale tijden goed gevuld zouden zijn en het ontruimde café waar onderhoudswerk plaatsvindt. In weinig tot niets verschilt De Buren dezer dagen van andere cafés en restaurants die door de horecalockdown zijn getroffen.

Geen regeling
In één opzicht is de situatie waarin De Buren verkeert echter nóg penibeler dan die van collega-ondernemers in de drooggevallen sector. Ike Westra (38), eerst gewoon werknemer en sinds voorjaar 2013 eigenaar en uitbater van het café-restaurant met zalencentrum, klopte net als veel anderen aan bij de overheid voor financiële compensatie, maar heeft die steun nog steeds niet gekregen.

De reden is een technische, stelt Westra. Ik heb er gewoon recht op , zegt ze over haar vooralsnog afgewezen beroep op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), een tijdelijke regeling die circa 70 procent van de loonkosten van getroffen ondernemers compenseert.

Smak geld
Het probleem is dat ze mijn loonheffingsnummer niet kunnen koppelen aan de loonbetaling , is de voor de leek complexe uitleg. Daardoor is mijn aanvraag afgewezen en moet ik de wettelijke bezwaartermijn afwachten. Maar ondertussen moet ik mijn medewerkers wel betalen , zegt Westra over de loden last van de loonkosten. Die omvatten voor acht vaste medewerkers en twintig oproepkrachten iedere maand weer een smak geld .

Dit is niet eeuwig vol te houden. Ik heb het personeel nog door kunnen betalen, maar het vet op de botten is er een keer af , zegt Westra, die hunkert naar 1 juni. Dan openen cafés en restaurant onder strikte voorwaarden de deuren hopelijk weer.

Initiatief
In de aanloop naar de herstart zoekt De Buren door de financiële tegenslag de toevlucht tot een ludieke fundraisingsactie. Westra: Het initiatief komt uit het dorp. Vrienden van De Buren willen het terras niet kwijt en stelden voor drie dagen met de platte wagen langs de deuren in Boekelo en omgeving te gaan. We verkopen dan voor 25 of 50 euro aan entreebewijzen voor een Beste Buren Borrel. Die gaan we houden zo snel mogelijk, als weer kan.

De entreebewijzen worden in de vorm van een pijpje (25 euro) of of beugel (50 euro) van noaber Grolsch verkocht. Een aantal consumpties is inbegrepen. Westra: Ik hoop dat Boekelo weer een keer laat zien dat een klein dorp toch heel groot kan zijn.

De actie moet de zon financieel weer doen schijnen voor De Buren. Westra kan het gebruiken. De onderneemster heeft persoonlijk moeilijke jaren achter zich met ernstige rugklachten en vier operaties in twee jaar. Het was niet gemakkelijk allemaal, maar ik ben er weer een beetje bovenop en zag het helemaal zitten in 2020. Het moest en zou het jaar worden waarin we met De Buren zouden knallen.

Topdag
Het liep anders. Het begon al met de carnavalsoptocht die door de storm niet doorging. Dat is mijn absolute topdag qua omzet, maar daar ging dus een streep door. Vervolgens kreeg ik te maken met de coronacrisis, net als iedereen. Met de actie van de komende dagen hoop ik het allemaal achter me te laten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.