Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Vijftien miljoen voor een corona-steunfonds

462037 HKEB9367

De Enschedese gemeenteraad heeft in grote eensgezindheid ingestemd met een gemeentelijk steunfonds waarmee de ergste klappen van de coronacrisis opgevangen kunnen worden. Het is dan ook geen kinderachtig fonds. Minstens vijftien miljoen om de initiatieven die in coronatijd zijn opgebloeid te verstevigen.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het fonds is een middel , stelde Ayfer Koç in 1Twente Vandaag. Enschede heeft meerder crises overleefd, steeds door de kracht en de creativiteit van de samenleving. Dat is ook nu aan de hand en met dit fonds willen we dat verstevigen. Volgens de CDA er zagen in de afgelopen maanden driehonderd burgerinitiatieven het levenslicht.

Richtbedrag
Vijftien miljoen is maar een richtbedrag. Hoeveel er werkelijk nodig zal zijn, valt nu nauwelijks te overzien. Koç benoemt wel een paar invalshoeken. Je ziet dat jongeren veel hebben gedaan voor de samenleving: boodschappendiensten, het verlichten van eenzaamheid. Maar denk ook aan studenten die straks middelbare scholieren misschien kunnen helpen achterstanden in te lopen.

Meer lokaal, minder afhankelijk van buitenland
Het fonds moet ook worden aangewend om lokale bedrijvigheid te stimuleren, aldus Koç. We zijn veel te afhankelijk geworden van het buitenland. Er is een groep werkloos geworden, die twee zou je met elkaar kunnen verbinden.

Het fonds moet worden gevoed met Europese fondsen en met gelden van Rijk, Provincie en Regio.

Luister hieronder naar het gesprek met Ayfer Koç.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Ayfer Koç: Het fonds is een middel, geen doel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.