Enschede

Twentenaren gaan als eerste corona-app van overheid testen

Inwoners van Twente gaan de corona-waarschuwingsapp testen waaraan het kabinet werkt. De praktijktest kan volgende week donderdag beginnen, laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten in een Kamerbrief.

462583 iphone 410324 1920
Redactie | |Tubantia

De app in aanbouw werkt goed, hebben eerdere tests door militairen volgens De Jonge uitgewezen. De bluetooth-technologie waarschuwt volgens hem met âeen aanzienlijke betrouwbaarheidâ als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmet persoon is geweest.

Uit de nieuwe proef met een ârepresentatieve groepâ Twentenaren moet blijken of de telefoonsoftware gebruiksvriendelijk is en bijvoorbeeld geen misverstanden oproept. Vervolgens moet de app nog wat veiligheidstests doorstaan en de zegen krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens, die over de privacy waakt.

De app wordt ook voorgelegd aan een aantal specifieke doelgroepen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. Mogelijk krijgen ook journalisten de kans om de app te downloaden om zo een kijkje te kunnen nemen, melden ingewijden.

Contact
De app moet de GGDâen helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij virus het op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Eerder deze maand probeerden militairen in een oefendorp uit of de app inderdaad alarm slaat als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmette ander is geweest, en dat niet doet als van besmettingsgevaar geen sprake was. Ze speelden allerlei voorvallen uit het dagelijkse leven na om te testen of de app dan goed zijn werk doet.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.