Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voorwaardelijke celstraf voor Enschedeër (18) die vals geld op zak had: €˜Achteraf heel stom €™

462648 958864 1

Voor zijn rol bij een geweldincident in Enschede en het op zak hebben van vals geld eiste de officier van justitie donderdag een taakstraf tegen de 18-jarige Kerem A. uit Enschede. De rechter was coulanter en legde een voorwaardelijke celstraf op. De rol van de ouders van A. hielp daarbij.

Stan Waning | Tubantia

Wat er zich zaterdag 15 februari exact afspeelde op de Boulevard 1945 zal nooit helemaal duidelijk worden. Een nietsvermoedende Enschedeër fietste er laat in de avond terug van een feestje. Uit het niets doemden drie jongemannen tussen de auto s op en kreeg de man een klap of trap. Hij viel daarbij hard op straat. Een hoofdwond en een gewonde hand rijker, een bril armer. Een getuige had daarvoor jongens zien lopen, waarbij een van hen zei: het lijkt me leuk om iemand van zijn fiets te trappen.

Achteraf heel stom
Een van die drie jongens was Kerem A. In de rechtbank wordt duidelijk dat de geboren Duitser niet degene was die het slachtoffer van zijn fiets werkte. Toen de politie snel op het plaats delict was, wist hij alleen niet hoe snel hij weg moest komen. Achteraf heel stom. Daar heb ik spijt van. Dat ik niet die man ben gaan helpen, maar ben weggelopen. Later in de cel in Borne heb ik daar veel over nagedacht. Hoe ernstig dat eigenlijk was.

Vals geld
De politie, die twee van de drie jongens te pakken kreeg, fouilleerde A. en vond in zijn broekzak vijf valse biljetten van 50 euro. A. verzon eerst een slap verhaal over een verkochte telefoon, maar vertelde later dat hij die biljetten bij zich hield om zijn kameraad te beschermen. Ik wist niet dat ze nep waren. Mijn kameraad had die biljetten in een café gevonden. Hij heeft het met mij verdeeld.

Geweld
De officier van justitie (OvJ)en politierechter Berg konden het in een uitgestorven rechtbank niet met elkaar eens worden over het geweldsdelict. Zowel het slachtoffer als de politie zag drie mannen dreigend overkomen en aanvallen, dus de verdachte heeft een aandeel gehad , aldus de OvJ. Voor dit feit werd A. echter vrijgesproken.

School

Dat A. na het incident het juiste pad is ingeslagen, zien zowel de OvJ als de rechtbank als iets positiefs. A. heeft de contacten met de betrokken jongens verbroken, heeft meer aandacht voor school en familie en werkt bij een callcenter. Zijn ouders hebben in een uitgebreide brief aangegeven dat zij meer op hun zoon willen letten en het nodig vinden om verantwoordelijker met hem om te gaan. Mijn vader heeft nu ook een app op zijn telefoon, waarmee hij 24 uur per dag kan zien waar ik ben.

Schuldig
Voor het bezit van het valse geld acht de rechtbank Kerem A. schuldig. De geëiste taakstraf wijst de politierechter van de hand. Maar ik geef u tien dagen gevangenisstraf, waarvan zeven dagen twee jaar lang voorwaardelijk boven uw hoofd blijven hangen.

De drie overige dagen zat Kerem A. al uit in voorarrest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.