Hengelo

Kunstenaar Geke Buis, gefascineerd door 'grote stromen informatie'

Grote stromen informatie, je bent er gek op of niet. Beeldend kunstenaar Geke Buis is er gefascineerd door en dat is al jaren zo, sinds ze jaren geleden afstudeerde aan de kunstacademie in Enschede. "Rode draad in mijn werk is grote stromen van informatie. Of dat nou een krant is of sociale media, het fascineert me hoe ik daar als kunstenaar mee om kan gaan."

Krantenstramien

Buis exposeert de komende twee maanden haar tekeningen in de vensters van de studio van 1Twente Hengelo aan de Langelermaatweg. Terugkerende elementen in haar werk zijn teksten in krantenstramien, witvlakken en de natuur, getekend met grafiet, pen, inkt, aquarel of acrylverf. Als ondergrond gebruikt ze voornamelijk papier dat kwetsbaar, transparant, zacht of rafelig is, zoals rijstpapier of krantenpapier, zoals ook in Zie de Vensters is te zien. Daarop heeft zij bomen getekend in verschillende lijndiktes met een mengsel van acryl en inkt op een goud of donker zilveren ondergrond.

"De krantenpagina’s die Buis gebruikt herinneren ons aan de mondiale crisis die wij doormaken," zegt Renate De Frankrijker, samensteller van Zie de Vensters. "Het gaat Buis om het stramien van kranten, maar ook om de inhoud van kranten. Een krant bindt lezers objectieve, actuele informatie over datgene wat er in de wereld gebeurt."

Verlangen naar het bos

De hoeveelheid informatie, tekst en typografie tot in de kleine details zorgt ervoor dat Buis als tegenhanger het verlangen heeft naar het bos, zoals ook weer wordt weerspiegeld in haar tekeningen. In de natuur is ze dan ook veelvuldig te vinden om inspiratie op te doen. Inspiratie haalt ze ook uit de Japanse schilderkunst of uit meditatie.

Geke Buis – May the Forest be with you, te bezichtigen t/m 6 maart 2021 vanaf de openbare weg, in het pand van 1Twente Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.