Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Herdenking april-meistaking via online video €™s

458366 staking 2020 08 29 004325 1

De landelijke herdenking van de april-meistakingen van 1943 wordt dit jaar via online video s herdacht. Door de coronacrisis gaat de geplande herdenking in Hengelo niet door. Vanaf zondag 3 mei staan er video s van verschillende sprekers online, onder hen ministers Schouten (landbouw), Bijleveld (defensie) en burgemeester van Hengelo Sander Schelberg.

De herdenking stond gepland voor 3 mei in de Burgerzaal van het stadhuis van Hengelo. Door de corona-maatregelen kon dit niet doorgaan. Om toch stil te staan bij de stakingen, heeft de organisatie er voor gekozen om video s op de website te zetten. Op de website staan filmpjes van onder andere minister Carola Schouten (landbouw), minister Ank Bijleveld (defensie), Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum Amsterdam en burgemeester Sander Schelberg van Hengelo.

De April-meistakingen was een grote stakingsgolf die werd georganiseerd in het voorjaar van 1943. De aanleiding van de staking was de Duitse aankondiging dat 200.000 Nederlandse militairen werden opgeroepen voor dwangarbeid in Duitsland. De staking begon bij Stork in Hengelo. Tijdens de staking vielen 175 doden en ruim 400 gewonden.

De video s zijn te bekijken op de website van Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.