Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Jaar na avondklokrellen in Enschede: "Ik ben nu meer op mijn hoede"

Juwelier Emiel Wolthuis Foto RTV Oost Marcus Ganzevles 2022 01 24 194458 ljzq
Beeld: RTV Oost/Marcus Ganzevles

Zondagavond 24 januari 2021. Relschoppers laten een spoor van vernieling achter in de binnenstad van Enschede. Een jaar na de 'avondklokrellen' hebben de gedupeerde ondernemers in de stad de meeste schade vergoed gekregen. Maar de emotionele schade blijft. "Je kijkt nu wel sneller om je heen."

De ruiten van snoepwinkel Jamin worden ingetrapt, de ramen van de juwelier aan de overzijde raken beschadigd en betogers gooien met stenen, nitraatbommen en fietsen naar de politie. De ME voert charges uit en verricht tientallen aangehouden.

Bij ziekenhuis MST is eveneens sprake van een dreigende situatie; op camerabeelden is te zien dat er tegen de ruiten wordt geslagen en geschopt.

6000 euro schade

Juwelier Gruyters is één van de winkels die het flink te verduren kreeg. Zo werden onder meer de ruiten ingegooid. "Ze kwamen er gelukkig niet helemáál doorheen. We hebben van dat dikke juweliersglas waar maar weinig doorheen kan" zegt Marja Gruyters, eigenaar van de juwelierszaak, tegen RTV Oost.

Toch slaagden de relschoppers erin om een schade aan de ruiten van in totaal zesduizend euro te veroorzaken. "Gelukkig hebben we dit bedrag - op een paar honderd euro na - volledig vergoed gekregen door onze verzekering." Mede-eigenaar Emiel Wolthuis spoedde zich na de avondklokrellen naar zijn zaak.

Immateriele schade

Aan de overkant van de juwelierszaak huist snoepwinkel Jamin. Relschoppers trapten de ruiten van de winkel in, met hier eveneens flinke schade tot gevolg. Eigenaar Mehmet Babayigit een jaar na dato niet tevreden met de financiële afwikkeling van zijn schade.

"Ik heb alleen materiële schade vergoed gekregen", zegt Babayigit. "Maar ik ben zelf ook nog zo'n tweeënhalve week druk geweest met het opruimen en herstellen van de schade aan de zaak. In die tijd kon ik niet open en heb ik dus geen inkomen kunnen draaien. Daar krijg ik geen compensatie voor."

icon_main_info_white_glyph

Celstraffen

Twee mannen uit Enschede kregen voor hun rol in de avondklokrellen celstraffen opgelegd. Een van hen moest bovendien een schadevergoeding van 740 euro aan de politie betalen, omdat hij zijn cel had beklad met teksten als 'politie hoeren van Justitie' en 'A.C.A.B.' (all cops are bastards, red.).

De relschoppers die ziekenhuis MST belaagden, zijn niet gepakt. Camerabeelden die de politie had uitgelezen, waren niet scherp genoeg om de relschoppers te herkennen.

Onveilig?

Babayigit zei daags na de rellen last te hebben van 'slapeloze nachten en intense woede'. De rellen, en de bijkomende schade, hakten er voor Babayigit flink in. "Je zit al in die coronaperiode. Met alle onzekerheden van dien, ook financieel gezien. Als je dan óók nog die rellen hebt, dan krijg je het allemaal in één keer op je dak. Nu gaat het wel beter, maar dat was toen wel erg heftig."

Ook voor Gruyters van de juwelierszaak hebben de rellen de nodige impact veroorzaakt. "Je kijkt wel sneller om je heen: zie ik niks geks? Ook ben ik extra alert op groepjesvorming, vooral 's avonds. Ik ben absoluut meer op mijn hoede."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.