Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Ouderen in Enschede mogelijk zonder valtraining door te weinig subsidie

357588 hennie ardesch

Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren bereikt veel ouderen in Enschede, maar er is onduidelijkheid over financiële toekomst.

De hulp aan 65-plussers om langer veilig en gezond thuis te kunnen wonen, breidt nog steeds uit. Maar ondertussen knaagt bij de initiatiefnemers van Vitaal Enschede de onzekerheid over de financiële toekomst. Zij rekenen snel op groen licht vanuit het stadhuis en kloppen voor subsidies tevens aan in Brussel en Den Haag.

Daarvoor zaten oud-keeper Hennie Ardesch en voormalig judoka Bert de Boei, die in 2013 de aanzet gaven tot de stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS), onlangs aan tafel met CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. "Europa heeft eerder ons project al als voorbeeld bestempeld", aldus Ardesch (74). Hij hoopt dat het zich nu ook vertaalt in Europees geld.

Verder wordt direct na het zomerreces aangeklopt bij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "Het kabinet heeft 29 miljoen euro gereserveerd voor aanpak van eenzaamheid. Ons project levert een oplossing voor die problematiek", meent Ardesch. De financiering komt nu nog van de gemeente Enschede en zorgverzekeraar Menzis. "We krijgen op jaarbasis zo'n 50.000 euro van de gemeente. We gaan er vanuit dat het nieuwe college daarmee doorgaat."

Meer geld nodig
Eigenlijk is meer geld nodig om met het project nieuwe stappen te maken. Sinds de start in 2013 heeft de stichting in alle stadsdelen activiteiten aangeboden. Dit jaar zijn de 65-plussers in het centrum aan de beurt. "In totaal hebben in vier jaar tijd drieduizend senioren meegedaan, maar er zijn 26.000 65-plussers in de stad. We willen dan ook graag in de verschillende delen van de stad nieuwe senioren bereiken."

Aanvankelijk was het project beperkt tot het aanleren van valtechnieken en het aanbod tegen weinig kosten deel te nemen aan sport. Inmiddels worden in samenwerking met tal van partners veel meer activiteiten aangeboden. De 65-plussers krijgen te maken met een preventieve risicocheck en veiligheidsscan van hun woning. Met vaak simpele aanpassingen wordt de kans op een val in huis tot een minimum beperkt en daarnaast wordt bijvoorbeeld gekeken of er rookmelders zijn en wordt het hang- en sluitwerk onder de loep genomen. Daarvoor gaan gecertificeerde consulenten op pad.

Ouderen blijven sportenArdesch stelt vast dat veel ouderen die met steun van VVVS zijn gaan sporten nog steeds actief zijn. "In Aquadrome komen bijvoorbeeld nu nog 360 mensen die de afgelopen jaren via dit project zijn gaan zwemmen. Verder bieden we deelname aan sportieve activiteiten als wandelen, yoga en Tai Chi aan."

Sinds kort is fietsen een nieuw onderdeel. Dat gebeurt in samenwerking met het programma 'Doortrappen' van oud-wielerprof Theo de Rooy. Mede met steun van andere voormalige profs worden ouderen opnieuw geleerd hoe veilig en vlot te fietsen. "Het gaat om mensen die nu niet meer op de fiets durven te stappen. Met een groepje willen we mee gaan doen aan de Fietsweek Enschede in september."

Verder bekijken de medewerkers van VVVS de financiële haalbaarheid om visueel gehandicapten in Enschede kennis te laten maken met de zogeheten showdownsport. Dat wordt gespeeld op gehoor, met plastic balletjes waarin stalen kogeltjes zitten. Daarvoor moet een showdowntafel aangeschaft worden. "We komen bij behoorlijk veel ouderen die weinig of helemaal niet meer kunnen zien. Deze sportactiviteit kan ervoor zorgen dat ze toch meer gaan bewegen en ze ook uit een sociaal isolement halen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.