Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Enschedees bouwbedrijf herstelt problemen bij hogeschool Windesheim

367801 books 1012088 1920

Gebouw X van hogeschool Windesheim in Zwolle opent op 12 november de deuren weer. Het gebouw is dan meer dan een jaar dicht geweest na de ontdekking dat de vloeren niet veilig waren. Bouwbedrijf Trebbe uit Enschede werd aansprakelijk gesteld voor de problemen met gebouw X.

Dat kwam aan het licht na het instorten van een soortgelijke 'bollenvloer' bij de in aanbouw zijnde parkeergarage bij vliegveld Eindhoven, vorig jaar. Testen wezen uit dat ook de veiligheid van het zeven verdiepingen tellende X-gebouw niet gegarandeerd kon worden. Duizenden studenten en docenten kunnen al sinds oktober 2017 het pand niet meer in. De lessen zijn nu elders op de campus.

Gigaklus
Het onderzoek naar de beste methode van versteviging kostte veel tijd. Uiteindelijk werd gekozen voor het plaatsen van ankers in 8000 plastic bollen die verwerkt zijn in de vloeren, en die daarna te vullen met cement. Die gigaklus is nu zo goed als klaar.

In de herfstvakantie rondt de aannemer het werk af. Daarna zijn er twee tentamenweken en die tijd wordt gebruikt om het gebouw weer in te ruimen.

Aansprakelijk
Het herstelwerk kost de hogeschool miljoenen. Windesheim betaalt dat eerst uit eigen zak. De school kan putten uit de reserves. Maar in een eerder stadium heeft Windesheim bouwbedrijf Hegeman al aansprakelijk gesteld. Afgesproken is dat die strijd pas uitgevochten wordt nádat het gebouw hersteld is.

Bouwbedrijf Trebbe was ten tijde van de bouw hoofdaannemer en bouwde het pand samen met Hegeman uit Nijverdal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.