Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Overhandiging oud bord Schuttersveld in Enschede: €˜schitterend ding €™

377446 images4persgroep 12

Een dikke twintig jaar prijkte het geëmailleerde muurbord van de voormalige Schuttersveldfabriek in een vitrinekast in de woning van Jeroen Hatenboer. Woensdagavond overhandigde de ex-wethouder het pronkstuk aan het bestuur van de jubilerende stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker.

Een schitterend ding. Het vertelt veel over de textielgeschiedenis van de stad , zei Hatenboer over het bord dat hij ooit op de kop tikte op een rommelmarkt. Het muurbord verwijst naar het ribcord, of manchesterstof, waarmee de fabriek Van Heek Schuttersveld furore maakte. Mooi vind ik dat het van Schuttersveld is. Toen ik in 1972 van Apeldoorn naar Enschede kwam was ze zo'n beetje de enige grote textielfabriek die nog open was. Nu zie je alleen nog de lange muur aan de Tubantiasingel van terug.

Fotoalbums
Het was voor Hatenboer eerder aanleiding de giften bij zijn afscheid als wethouder te bestemmen voor de historische club die vijftig jaar bestaat. De opbrengst van 3050 euro is bedoeld voor de aanschaf van professionele scanapparatuur. Daarmee kunnen Enschedeërs hun fotoalbums laten digitaliseren.

Veranderingen
Op zijn beurt kreeg Hatenboer net als de andere bezoekers van de jubileumavond de speciale uitgave van Tubantia, die de Historische Sociëteit heeft samengesteld met binnen- en buitenlands nieuws uit haar geboortejaar. De krant geeft een fraai beeld van het jaar 1968. Het maakt ook duidelijk hoe zaken kunnen veranderen , aldus voorzitter Dick Buursink en vicevoorzitter Jan Brummer van de Historische Sociëteit. Ze wezen op een artikel met de kop: 'Meer vliegtuigen naar Twenthe'. En wat dacht je van het bericht dat er nog geen geld is voor aardgas in Boekelo en Lonneker. Nu moet iedereen juist weer van het gas af.

Krant
Van de krant zijn vijfduizend exemplaren gedrukt. Ze worden gratis verspreid onder de leden van de Historische Sociëteit en zijn tegen betaling verkrijgbaar bij diverse boekwinkels.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.