Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

90 bezwaren tegen mogelijke komst windmolens in Enschede

377721 windmill 62257 1920 2

De uitwerking van het duurzaamheidsbeleid van Enschede zit nog in een beginstadium, maar het houdt de gemoederen onder belanghebbenden al flink bezig. Op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), de eerste aanzet tot de energievisie, kwamen 108 zienswijzen binnen. Het merendeel is gericht tegen windmolens.

In de loop van volgend jaar wil het college de energievisie vaststellen. Daarin komt het duurzaamheidsbeleid van de gemeente te staan. Met andere woorden: hoeveel zonnepanelen, windmolens of andere duurzame energiedragers kunnen er in ieder geval tot 2030 worden geplaatst en op welke locaties in de gemeente is daar ruimte voor.

Effecten op het milieu
Voordat die locaties kunnen worden aangewezen, moet er onderzoek worden gedaan naar de milieueffecten van grootschalige duurzame energie, de zogeheten milieueffectrapportage (m.e.r). In de NRD worden de onderzoekskaders van die rapportage uitgelegd.

Voor Enschede ligt de focus van de m.e.r. op zonneparken en windmolens in het buitengebied en op industrieterreinen. In de bebouwde kom ligt weliswaar een groot potentieel aan zonnepanelen op daken, maar omdat de milieu-effecten daarvan beperkt zijn komt dat pas in de uiteindelijke energievisie aan de orde.
32 argumenten tegen windturbines
De inwoners, instellingen en organisaties uit Enschede die een zienswijze indienden, richten zich op tal van aspecten, waaronder de (haalbaarheid) van de energiedoelstelling van de gemeente. Verreweg de meeste zienswijzen spraken zich in ieder geval uit tegen windmolens. Dat bezwaar werd - met in totaal 32 verschillende argumenten - in negentig zienswijzen genoemd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.