Twente
Hengelo
Interview
Video
Audio
Radio

Groot tekort aan pleeggezinnen: 'We zoeken mensen die ruimte hebben in hun leven'

Al jaren is er een tekort aan pleeggezinnen in Twente. Er moeten meer pleegouders komen om alle kinderen een veilig thuis te kunnen bieden. Jeugdzorginstelling Jarabee doet mee aan de Week van de Pleegzorg en vraagt aandacht voor het probleem. Jarabee is de zorginstelling die de pleegzorg in Twente regelt.

Dertig kinderen op wachtlijst

Roelanda Bos koppelt als 'matcher' kinderen aan pleeggezinnen: "Bij Jarabee hebben we momenteel zo'n 700 kinderen bij pleeggezinnen ondergebracht. Er staan er 30 op een wachtlijst." Ze benadrukt dat geen van de kinderen die nog thuis wonen acute veiligheidsrisico’s loopt. Anders zouden ze met spoed bij hun biologische ouders worden weggehaald. Maar ideaal is hun situatie evenmin. "Om goed te helpen is een pleeggezin nodig. We staan te springen om extra opvangadressen”, zegt Bos.

Uitgebreide screening

Als matcher helpt Bos een passend pleeggezin te vinden bij een kind. "Kinderen hebben vaak een rugzak en hebben veel meegemaakt. Zij hebben een specifieke vraag en daar zoeken wij een geschikt gezin bij." Aspirant-pleeggezinnen worden uitgebreid gescreend en er worden veel gesprekken gehouden om te kijken of zij daadwerkelijk geschikt zijn als pleegouders.

Volgens Bos is de problematiek bij de kinderen de laatste jaren groter geworden: "Pleegouder zijn vergt veel van een een pleeggezin. Veel mensen hebben al een vol leven. We zoeken echt mensen die ruimte hebben in hun leven, in hun hart en in hun huis", aldus Bos.

Problemen

Weerhouden de schrijnende verhalen over de jeugdzorg mensen niet van het zetten van deze stap? Bos: "Ik kan me voorstellen dat de negatieve verhalen mensen kunnen weerhouden om pleegouders te worden. Maar ik hoop vooral dat mensen toch iets positiefs willen bijdragen. We proberen vooral in gesprek te blijven met de pleegouders. Is er iets niet goed gegaan in de begeleiding? Geef het dan aan. Dan kunnen wij daar ook weer van leren", zegt Bos.

Week van de Pleegzorg

Tijdens de Week van de Pleegzorg vragen pleegzorginstellingen in Nederland aandacht voor het pleegouderschap. Jarabee komt met een digitaal magazine waarin verhalen van kinderen worden verteld die op zoek zijn naar een pleegouder. Het magazine is te bekijken op de website van Jarabee.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.