Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Pieter Omtzigt ging met informateurs van het nieuwe kabinet in gesprek, dit stond er op de agenda

Tot zijn eigen verbazing kreeg Pieter Omtzigt een uitnodiging om deze woensdag te komen praten met Johan Remkes en Wouter Koolmees, die de vorming van het nieuwe kabinet onderzoeken. Het Tweede Kamerlid uit Enschede vroeg zich voorafgaand aan het gesprek af wat het doel was. Dat blijkt uit de brief die hij naderhand heeft gepubliceerd. Die brief geeft ook prijs welke onderwerpen hij woensdag in ieder geval aan bod wilde laten komen.

Bij 1Twente Vandaag vertelde Pieter Omtzigt vorige week nog over zijn belangrijkste thema's.

De uitnodiging voor eenmansfractie Omtzigt is opvallend, omdat de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie al een meerderheid hebben in de Tweede Kamer. De Enschedeër is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer - waar nog geen meerderheid is - dus zal Pieter Omtzigt ook daar geen rol spelen om steun te krijgen voor wetsvoorstellen. Dat heeft hij informateurs Remkes (VVD) en Koolmees (D66) vooraf kenbaar gemaakt. "Er op vertrouwend dat het gesprek er niet enkel komt vanwege de beeldvorming", schrijft hij, "leid ik daaruit af dat u en de formerende partijen waarde hechten aan mijn opinie over de toestand van de overheid."

Vier grote gespreksonderwerpen

Voor het informatiegesprek voerde Omtzigt, die in juni nog voor de terugkeer van zijn ziekteverlof uit het CDA stapte, in ieder geval vier gespreksonderwerpen aan. Drie daarvan zijn ook de focuspunten die hij als Kamerlid voor ogen heeft en waar hij vrijdag over verteld in de studio bij 1Twente Vandaag. Het gaat daarbij om:

  • Bestaanszekerheid: Een alleenstaande jongere met minimumloon of een bijstandsgezin kan volgens het NIBUD niet rondkomen. 'Dus neemt het aantal werkende armen toe, is de dakloosheid verdubbeld en neemt de armoede volgens de internationale definitie ook toe.'
  • Woningnood: "Er is geen plan", verzuchtte Omtzigt vrijdag bij 1Twente over de ontbrekende bouwprogramma's. De huizenprijzen zijn inmiddels enorm gestegen, de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn in sommige steden twintig jaar.
  • Rechtsstaat: Vanuit de toeslagenaffaire is volgens Omtzigt duidelijk geworden dat de rechtsstaat is aangetast. Hij wil de relatie en het vertrouwen tussen burger en overheid herstellen aan de hand van wat hij noemt een 'nieuw sociaal contract'.
Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Lees ook
Pieter Omtzigt keert terug als zelfstandig Kamerlid: 'Niet optimistischer geworden over het politieke stelsel'

Hoe verder met de euro?

Een andere zorg die vandaag waarschijnlijk is besproken, zijn de problemen rondom de euro. De inflatie in de eurozone ligt (stijgende huizenprijzen niet meegerekend) boven de 4 procent. Ondanks de geldontwaarding blijft de Europese Centrale Bank obligaties en aandelen opkopen en wordt de rente op 0 procent gehouden. Problematisch, omdat onder meer de pensioenfondsen worden uitgehold.

'De pijn van dit project is reëel, maar wordt niet benoemd of onder ogen gezien', schrijft Omtzigt aan de informateurs. 'Nederland zal ten minste een strategie moeten ontwikkelen om hieruit te kunnen komen zich niet mee te laten zuigen in iedere verdere kleine stap op weg naar een schulden- en transferunie'.

'Geen kabinetsrol voor formerende partijleiders'

Terugkomend op het doel van de uitnodiging voor het informatiegesprek: het Enschedese Kamerlid heeft überhaupt weinig vertrouwen in de feitelijke voortzetting van het huidige kabinet. Dat is begin dit jaar opgestapt vanwege de toeslagenaffaire en wacht nog drie onmiskenbaar kritische rekenkamerrapporten. De oproep van Pieter Omtzigt aan de politieke leiders van de formerende partijen (Rutte, Kaag, Hoekstra, Segers) is dan ook duidelijk: accepteer geen positie in het kabinet, maar keer terug in de Tweede Kamer.

Pieter Omtzigt Ernst Bergboer
Lees ook
Pieter Omtzigt moet na terugkeer in de Kamer keuzes maken: ‘Elke dag een begroting kennen lukt niet’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.