Enschede

Vissende aalscholvers duiken overal in Oost-Nederland op

Aalscholvers zijn overal in Twente en de Achterhoek te zien, ook boven de stad. De grote, zwarte vogels met lange snavel duiken overal op waar ze een visje kunnen verschalken.

380381 great cormorant 3201868 1920
Sluipenderwijs zijn aalscholvers vaste bewoners van Oost-Nederland geworden. Vroeger hadden deze visvangers in de regio niks te zoeken. Maar door het ontstaan van zandwinningsplassen, de verbreding van beken en rivieren en de aanleg van retentievijvers is het aanbod aan geschikte visgebieden toegenomen. Hier verschalken aalscholvers menig visje, die ze vangen door vanaf grote hoogte met een plons in het water te duiken. Maar ook in slootjes wordt gejaagd als er maar veel vis zit.

Uitbuiken op een lantaarnpaal
Om visrijke plekken te bereiken worden vaak grote afstanden aangelegd vanaf gezamenlijke slaapplaatsen, want aalscholvers zijn kolonievogels. Ze zoeken elkaar op, maar zwermen overdag uit als ze van en naar de visstekjes vliegen. Ze vallen direct op, want ze zijn groot, zwart en door de lange hals en snavel.

Uit het overzicht van waarnemingen in de afgelopen jaren blijkt dat ze echt overal kunnen worden gezien. Soms alleen, maar vaak in groepjes vliegen ze over stad en land heen en weer. Om na gedane arbeid uit te buiken in een boom, hoogspanningsmast of lantaarnpaal. Om âs avonds terug te keren naar een stekje op de slaapplaats, meestal in bomen en struiken in een waterrijk gebied.

Vissers niet blij
Hoeveel aalscholvers in Oost-Nederland rondzwerven is niet precies te zeggen. Wel zijn er verschillende slaapplaatsen waar ze gezamenlijk de nacht doorbrengen. Grote broedkolonies zijn er niet, maar op enkele plekken in de regio hebben ze in kleine aantallen al succesvol gebroed. Grote kolonies zijn in Nederland vooral te vinden rondom het IJsselmeer en langs de kust. Het broedseizoen van de aalscholver begint al vroeg, vaak al in december en januari.

Eind vorige eeuw nam het aantal aalscholvers sterk toe, maar volgens gegevens van Sovon Vogelonderzoek Nederland de laatste tien jaar gestabiliseerd op zoân 20.000 broedparen. Niet iedereen is blij met aalscholvers, vooral vissers zien aalscholvers als concurrenten langs de waterkant. Ondanks regelmatig terugkerende discussies over afschot is de aalscholver in Nederland en andere landen van de Europese Unie een beschermde vogelsoort.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.