Enschede

VIDEO TwentseWelle gaat door als De Museumfabriek

De Museumfabriek. Die naam prijkt nu achter het 'ijzeren gordijn' op de zevende etage van het museum dat tot woensdag TwentseWelle heette.

346272 twensemuseumfabriek
Zo'n honderd mensen kwamen woensdagmiddag op de onthulling van de nieuwe naam af. Dat gebeurde door middel van een video. Het moment suprême vond pas in de laatste seconden plaats, waarna een luid applaus losbarstte. Reacties onder aanwezigen varieerden van 'passend' tot 'erg mooi'.De toekomstDirecteur Arnoud Odding is in zijn nopjes met 'zijn' Museumfabriek. "Over de oude naam was veel verwarring, er werd teveel naar het verleden gekeken." Met de nieuwe naam is dat volgens hem veel minder het geval. "Dit nodigt uit om zelf creatief te zijn en iets te maken, écht mee te doen." Volgens Odding onderscheidt dat het museum ook van andere musea: "Daar mag je alleen maar kijken."

Geen 'Twente'De naam TwentseWelle werd direct op diverse punten op en rond het gebouw vervangen. Daarmee verdwijnt ook het laatste beetje 'Twente' uit de naam. Dat is geen probleem volgens de directeur. "Dit museum is van & voor Twente, maar het heeft ook in heel Nederland en de wereld een plaats." Odding acht daarnaast de noodzaak van de regio in de naam verwerken niet zo groot. "Er zijn voldoende andere culturele instellingen in de buurt met 'Twente' in de naam, zoals het Rijksmuseum Twenthe."

Nieuwe koersMet de naamswijziging wil het museum de nieuwe koers markeren die er sinds de fusie met het Rijksmuseum Twenthe twee jaar geleden is ingezet. âHet museum is fundamenteel veranderdâ, aldus Odding. âWe willen een naam die daarbij past en aangeeft waar het museum voor staat."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede