Enschede

Verhuizing ITC naar Campus Universiteit onzeker: bouwkosten dwingen UT tot nieuwe afwegingen

De geplande nieuwbouw van ITC op de plek van De Citadel valt miljoenen euroâs duurder uit. De Universiteit Twente moet nu kiezen uit drie andere opties voor de huisvesting van deze internationale faculteit.

393072 download 4 34
De nieuwbouw van ITC bleek veel hoger uit te vallen, vooral door gestegen prijzen voor bouwmaterialen en personeel. Om hoeveel geld het gaat, wil vicevoorzitter Mirjam Bult van het college van bestuur niet zeggen, maar het verschil loopt in de miljoenen euroâs.

De schrik zat er in de top van de UT zo in dat de financiële consequenties van de huidige bouwmarkt voor alle projecten van het Lange Termijn Strategisch Huisvestingsplan voor de campus nog eens tegen het licht zijn gehouden.

Daartoe behoort behalve de nieuwe huisvesting van ITC ook de in gang gezette bouw van de Technohal, groot onderhoud aan bestaande gebouwen, ontwikkeling van het Hogenkampplein en de realisatie van meer ontmoetingsruimten op de campus. Vanwege de toegenomen kosten in de bouw was in 2017 al besloten het totale budget hiervoor met dertig miljoen te verhogen tot 109 miljoen euro en de termijn te verlengen tot 2023.

Vertrouwen
Bult (47) zegt te hebben geworsteld met uitstel van besluitvorming over de toekomstige huisvesting van ITC. âHeel vervelend voor alle betrokkenen. Het is een inbreuk op de energie die was ontstaan door het nieuwbouwplan. Maar tegelijkertijd moet je doen wat in het belang van de UT nodig is. Ik heb er alle vertrouwen in dat er toch een oplossing uit de bus komt waardoor het ITC het duurzame en moderne gebouw krijgt zoals de bedoeling was.â

Daarvoor zijn de afgelopen maanden drie scenarioâs uitgewerkt: nieuwbouw op een andere plek op de campus, uitbreiding van gebouw Langezijds voor ITC of verbouw en herinrichting van de huidige huisvesting aan de Hengelosestraat.

Weiland
Voor nieuwbouw is nu een weiland in beeld op het deel van de campus tussen gebouw De Horst en het sportpark van voetbalclub Emos. âDie plek heeft al de bestemming onderwijs en onderzoek en is ook gemakkelijk aan te sluiten op de benodigde, ondergrondse infrastructuur. We gaan uit van nieuwbouw met zes lagenâ, aldus Bult, die in 2003 haar opleiding aan de UT afsloot en sinds 2015 terug is op de campus als vicevoorzitter van het college van bestuur.

Voor Langezijds, direct langs de Hengelosestraat, bestaan plannen het gebouw geschikt te maken voor startende bedrijven. Een mogelijkheid is het pand uit te breiden om eveneens het ITC er in onder te brengen. âBijvoorbeeld door er een laag bovenop te zetten. Ook qua bestemmingsplan is die ruimte er.â

Integreren
Het derde scenario gaat er vanuit dat het ITC toch in het huidige onderkomen nabij het stadscentrum blijft. Daarmee wordt de al lang gekoesterde wens om deze faculteit meer te integreren op de campus losgelaten. âOp zich is het een goed gebouw. Het vraagt wel om groot onderhoud en een andere, flexibelere indeling.â

Bouwkundige specialisten van de UT berekenen momenteel de kosten van de drie mogelijkheden. De uitkomsten worden in de komende twee maanden voorgelegd aan de raad van toezicht en de universiteitsraad.

Bult: âWe hopen dan eind maart de knoop door te kunnen hakken. We gaan ervan uit dat ITC zoals gepland in 2021 verhuist naar de campus of dat het huidige onderwijsgebouw dan is aangepast.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.