Enschede

Vak Oud: oude FC Twentefans tonen veerkracht

Ze zijn allemaal 65-plus, de personages in Vak Oud. FC Twente is wat hen bindt, maar hun gesprekken en grappen gaan over wat hen beweegt en hoe ze het ouder worden beleven. De première van het theaterstuk valt - beetje ongelukkig - op vrijdag 20 september samen met de streekderby FC Twente-Heracles.

432562 930618
'Tja, het Wilminktheater was al geboekt toen de KNVB het competitieprogramma bekendmaakte", zegt schrijver/regisseur Laurens ten Den (55). Drie avonden achtereen staan de 65-plus amateuracteurs en -actrices op de planken met Vak Oud. De enige twee professionals die meedoen zijn Anke van 't Hof (65), bekend van haar rol als koningin Wilhelmina in Soldaat van Oranje, en musicalster Joke de Kruijf (54). En er is een gastrol voor Jacob Malki, de materiaalman van FC Twente. Maar die heeft dus tijdens de première andere bezigheden.

Scoren in de wijk
Het is al weer de vierde theaterproductie in het kader van âScoren in de wijkâ, de sociale en culturele projecten die onder de paraplu van FC Twente worden ontwikkeld voor bepaalde doelgroepen. Theatermaker Ten Den schreef en regisseerde de laatste drie theaterproducties van Scoren in de wijk. Die waren in Hengelo, met een door bewoners van onder meer de Berflo Es en Hengelose Es. Samen een theaterstuk maken had voor deze buurten de functie van sociaal bindmiddel. Het ging om 220 volt (2008), In blessuretijd (2010) en De Belofte (2014). Voor Vak Oud konden zich 65-plussers uit heel Twente aanmelden.

Kantine
Vak Oud is de naam van de kantine langs het trainingsveld bij FC Twente, waar bejaarde fans elkaar treffen als de selectie oefent. ,,Mannen die al jaren niet meer in het stadion komen, mopperen over trainers en spelers, maar wel alles weten over de club en overal een mening over hebbenâ, zegt Laurens ten Den.

'Niet afgeschreven'

Ten Den repeteerde in de voorbije periode vijf dagen in de week zes uur per dag met de cast van Vak Oud. "Deze productie moet ook de kracht van het ouder worden illustreren; dat je, ondanks wat lichamelijke gebreken, niet afgeschreven bent als je ouder dan 65 bent. Deze acteurs tonen dat! De teksten die ik heb geschreven zijn niet eenvoudig. Ze zeggen dat het onthouden minder wordt, als je ouder wordt. Dat is misschien ook zo, maar uiteindelijk kennen ze allemaal hun tekst."

Vak Oud, Wilminktheater Enschede. Data: vrijdag 20 en zaterdag 21 september, 20.00 uur; zondag 22 september 15.00 uur. Kaarten: 19,50 euro

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita