Enschede

Uitfestival in Enschede: op de foto als Melkmeisje of Jan Cremer

In een kousenwinkel op de foto als Lisa Minelliof Pippi Langkous, kijken naar cabaret in de cafetaria of een kennistest over Duitse schlagers. Het nieuwe culturele seizoen begint zondagmiddag met het Uitfestival.

370665 MELKMEISJE
Even een paar cijfers. Op en rond de Oude Markt zijn zondag 100 activiteiten op 13 locaties met 450 deelnemers. Optredens, exposities, creatieve workshops, quizzen, lezingen en rondleidingen. Alles staat in het teken van het nieuwe culturele seizoen, en wat er de komende maanden allemaal te zien is in Enschede.

Ook dit jaar is er weer een gratis inloopconcert van het Orkest van het Oosten. Het orkest laat een reeks klassiekers in sneltreinvaart voorbij komen.

Fotokunststraatje
De Haverstraatpassage is zondag fotokunststraatje. Wie een nieuwe profielfoto wil voor social media, kan als Melkmeisje van Vermeer op de foto bij De Broodbode of als als Breitners 'Meisje in witte kimono' in bed bij beddenzaak De Duif. Het echte Kimonomeisje is in het Rijksmuseum Twenthe te zien. In mannenmodezaak Klof kan men op de foto als Jan Cremer op de motor.

Proeven van voorstellingen die later het jaar in de theaters staan, kan in het tot danspaleis omgebouwde theater De Kleine Willem. Het Nederlands Dans Theater en Danstheater Aya vertellen over en laten previews zien van hun voorstellingen. In Concordia is voor de allerkleinsten een voorproefje van de voorstelling Pim Pam Paars en voor volwassenen treedt cabaretière Anne Neuteboom op.

Zowel in de Jacobuskerk als in de Grote Kerk zijn er doorlopend optredens. Stadsbeiaardier Esther Schopman geeft twee keer een rondleiding naar de klokken van het stadscarillon op de Oude Markt.

Die Tolle Woche
Het Uitfestival geeft ook een voorproefje op Die Tolle Woche van 29 september tot en met 7 oktober. Daarom zijn er zondag ook activiteiten en exposities met een Duitse link.

Het Uitfestival is zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Bekijk het volledige programma hier.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.