Enschede

Theaterspektakel in Enschede gaat door: 'maar wanneer?'

Theaterspektakel Stork! was zaterdag voor het laatst in Hengelo. Het volgende grote communityproject staat in Enschede gepland. Alphons Ariëns volgt komende zomer, of in 2020.

370220 656198
Hoeveel langdurige theaterspektakels en festivals kan Enschede tegelijk aan? Gerard Cornelisse, als producent verantwoordelijk voor Het Verzet Kraakt in Almelo (2017) en Stork! in Hengelo, neemt over ongeveer een maand de beslissing of de trilogie die in Enschede wordt afgesloten met Alphons Ariëns, in 2019 wordt uitgevoerd, of een jaar later.

Dertig voorstellingen
Volgende zomer 'aast' ook Hanna van Hendrik, een locatievoorstelling over het platteland, op Enschede. Vliegveld Twente zal daarvoor dertig keer het toneel zijn. Dertig voorstellingen voor maximaal duizend bezoekers per avond, in de zomer dat ook het spektakelstuk over de Enschedese priester Alphons Ariëns staat gepland én het festival Gogbot in de stad is; het zou zomaar te veel van het goede kunnen zijn. âHet publiek is dol op dit soort theater, maar je moet ook niet overdrijven.â

Het is niet de vraag óf Ariëns er komt, maar wanneer, geeft Gerard Cornelisse aan. Hij wil begin november de knoop doorhakken. Dan zal ook duidelijk zijn of Hanna van Hendrik, dat wordt geproduceerd door het Schouwburg Hengelo, voldoende fondsen heeft om het stuk komende zomer te kunnen realiseren.

âWe willen hoe dan ook niet concurreren met Gogbot en de productie van Wolter Lommerde en Gerard Tonenâ, zegt Cornelisse. âLaat duidelijk zijn dat beide theaterproducties doorgaan, maar een misschien iets later.â

Twentse platteland
Gerard Cornelisse wijst erop dat Hanna van Hendrik, een initiatief van actrice Johanna ter Steege over de wereld van haar jeugd op het Twentse platteland, anders is dan Ariëns. âWij hebben een community-stadsplan. Het plan van Johanna gaat niet over Enschede, maar over het platteland. Het is een commerciële productie. Een kaartje kost net zoveel als voor Ariëns, alleen zit er bij ons eten bij.â

Bij de productie rond de Enschedese priester Alphons Ariëns wordt - net als bij Stork! onlangs, de gemeenschap betrokken. Professionele acteurs spelen samen met amateurs uit de stad en regio, vrijwilligers worden ingezet om het publiek gastvrij te onthalen, het diner te serveren of het verkeer te regelen. Het is totaaltheater op locatie, een vorm die betrokken is en een groot publiek aanspreekt.

Grote aantallen
Stork! trok afgelopen maand 22.000 bezoekers verdeeld over meer dan twintig avonden. In Almelo, bij Het Verzet Kraakt, kwamen 27.000 mensen kijken. Grote aantallen, die niet alleen uit de regio komen, maar ook uit de rest van het land.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.