Enschede

Stikdonker Wilminkplein voelt extra luguber aan

Al dagen is het Willem Wilminkplein in duisternis gehuld. Alle straatverlichting is uit en de gemeente doet er niets aan, klagen ondernemers.

439271 759163
Anja Kruise | Tubantia

Stephan Dijkhuis belde donderdag voor de tweede keer met de gemeente. Of er eindelijk iets kon worden gedaan aan de kapotte straatverlichting op het Wilminkplein. Dijkhuis, met zijn partner Tom franchisenemer van Burgerme op de hoek van het plein, kreeg een opmerkelijk antwoord van de afdeling die over dit soort onderhoudskwesties gaat. âU moet bellen met Dinniq, het bedrijf dat de storing moet verhelpen.â

Particulieren
De medewerkster van de gemeente gaf ook nog aan dat ze er opnieuw een melding van zou maken. âAlsof er één lantaarnpaal het niet doet! Ik gaf aan âmisschien kunt u er beter een telefoontje aan wagen dan alleen melding makenâ, zegt hij. Dijkhuis belde dus met het 033-nummer van Dinniq. Hij kreeg naar zijn zeggen echter te horen dat het bedrijf niets voor particulieren doet.

En dus was het plein donderdagavond wederom stikdonker. âGeen lantaarn of lamp die het op het plein deed. Ook de extra verlichting die boven de banken bij de muur van De Wonne is aangebracht met het oog op dealers die daar rondhangen deed het nietâ, vertelt Dijkhuis.

Samenscholingsverbod
Het gaf hem een beklemmend gevoel. âJe zag niemand lopen, je keek in een zwart gat.â Andere mensen voelden dat onheilspellende kennelijk precies zo. Het plein dat bekend staat als âniet altijd pluisâ en waarvoor een samenscholingsverbod geldt, werd gemeden. âWe hebben hier de hele week niemand meer in de zaak gehad vanaf het moment dat het donker werd. En dat is nu al vroeg. Normaal komt hier zeker op donderdagavond genoeg volk over de vloer, zoals moeders met kinderwagens.â

Steekincident
Zijn schoonmoeder Fietje belde de gemeente gistermorgen op haar beurt om te vragen om maatregelen. âIk kreeg te horen dat er op dat moment al een stuk of negen meldingen warenâ, vertelt ze verontwaardigd. Stephan Dijkhuis is boos. âHet lijkt me een probleem dat de gemeente juíst direct moet oplossenâ, vindt hij.

Vorige week nog was er een steekincident op het plein, begin deze maand is opnieuw een drugsdealer opgepakt. âDe angst zit er weer inâ, stelt de horeca-ondernemer vast.

Signalen
De gemeente liet gisteren in een reactie weten meteen in actie te komen. âErf zijn inderdaad diverse meldingen en het is voor passanten en ondernemers langrtijk dat het plein Een medewerkster van kunstenschool Kaliber had donderdagavond ook vastgesteld dat de straatverlichting uit was. Personeel van het Intercity Hotel heeft dezelfde ervaring, maar zegt geen signalen te hebben gehad van gasten die zich onveilig voelden.

De redactie heeft de gemeente benaderd, maar die kon gisteren geen reactie geven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.