Enschede

Skyline en landschap gaan op de schop voor klimaatneutraal Enschede

De skyline en het landschap gaan op de schop: windmolens en zonnevelden moeten Enschede klimaatneutraal maken. Maar erg gelukkig is de inwoner daar nog niet mee. De gemeente heeft de contouren van de energievisie klaar, maandagavond sprak de stad. âBegin niet aan die landschapsontsierende dingen.â

462436 twekkelo 1
Teun Staal | Tubantia

Van de boerin die het land rond het eigen erf niet verstoord wil zien met zonnevelden tot de dorpsraden die hun pijlen richten op de windmolens in de eigen achtertuin: de meest uiteenlopende personen en partijen liepen gisteravond te hoop tegen de duurzame energieplannen die Enschede heeft.

Achttien insprekersLiefst achttien particulieren en belangenorganisaties spraken zich in het stadhuis uit over de ideeën die de gemeente Enschede heeft met wind- en zonne-energie in en rond de stad. Dat gebeurde in een ouderwetse âfysiekeâ vergadering met een strak coronaprotocol en een beperkt aantal aanwezigen op 1,5 meter afstand.

Het zijn letterlijk hoogstaande en omvangrijke energieplannen die Enschede heeft om in 2050 zelfvoorzienend te kunnen zijn. Zo moeten er zes windmolens komen en zijn vele tientallen hectares aan zonne-energie op daken, land en water voorzien.

Afkeer
Veel mensen mogen nut en noodzaak van duurzame energie dan omschrijven, de afkeer van relatief nieuwe energiebronnen in de buurt van de eigen achtertuin is traditioneel groot. Eén van de critici bij wie de Enschedese plannen zwaar op de maag liggen is Marieke Mulder. Deze parttime-agrariër woont pal aan de A35, op een plek waar de gemeente mogelijkheden ziet voor een strook van 500 meter aan zonnevelden. Mulder ziet het met lede ogen aan. âDe autosnelweg accepteren we inmiddels. Behalve het uitzicht op de weg kijken we óók uit op lichtmasten en liggen er ook nog eens gasleidingen in de grond. Waar houdt het op? Begin niet aan die landschapsontsierende zonneveldenâ, zei Mulder tegen de lokale politiek.

Zes windmolens Beter is het, zo vindt de kritische agrariër, in te zetten op windmolens. Maar die stuiten op andere plekken in en rond Enschede waar de gemeente tot liefst 230 meter hoge reuzen in gedachten heeft weer op felle weerstand. Het college denkt aan zes van windmolens: drie reusachtige turbines langs de N18 (twee) en de Windmolenweg en drie kleinere molens in het Havengebied.

Omwonenden in Boekelo, Usselo en Twekkelo maakten gisteravond andermaal bezwaar tegen de komst van de windmolens. De drie buurtschappen plaatsen vooral kanttekeningen bij de verwachte opbrengst. âTwente is een relatief windstil gebied, de molens zijn niet rendabel zonder forse subsidie die door de burger opgebracht moet wordenâ, aldus voorzitter Jeroen Verhaak van de Dorpsraad Boekelo.

AanbodBoekelo wil met Usselo en Twekkelo in het westen van de stad wel meewerken aan het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen. âDat aanbod hebben we al eerder gedaan en dat doen we nu weerâ, zei Verhaak over zijn handreiking richting gemeente.

Volgende week moet de raad instemmen met de plannen die later moeten leiden tot een definitieve energievisie. Ook dient de politiek dan een oordeel te geven over een stuk dat het landelijk gebied met een plan voor 170.000 nieuwe bomen moet verfraaien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: still uit de video

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.