Enschede

Saxion verstevigt onveilige betonvloer na de zomer

Na een bouwkundige aanpassing neemt Hogeschool Saxion in het nieuwe schooljaar de locatie Hofstede Crull weer in gebruik. Het gebouw op de hoek van de Tromplaan is sinds 27 oktober gesloten wegens een mogelijk gevaarlijke betonvloer. Te verwachten is dat de school de bouwcombinatie Haafkes/Plegt-Vos aansprakelijk stelt voor de schade.

335438 828283
Nadat in Eindhoven een vloer van een parkeergarage in aanbouw instortte, zijn alle vergelijkbare vloeren in Nederland onderzocht. In Enschede voldeed de vloer van het gebouwdeel voor studenten van de Pabo Edith Stein niet aan de eisen van de overheid. Studenten en personeel werken en studeren sinds 27 oktober in andere gebouwen.

Extra staalconstructieDe oplossing is een extra staalconstructie, bestaande uit stalen balken onder de naden van de vloerplaten, ondersteund door kolommen. De krachten worden volgens de hogeschool zo van boven naar beneden afgedragen naar de bestaande fundering. 'Er is voor deze oplossing gekozen vanwege de noodzaak tot flexibel gebruik van het gebouw, de beoordelingstijd van de oplossing door de overheid, de esthetiek en de kosten.'

WerkzaamhedenDe Gemeente Enschede beoordeelt op dit moment de constructie en het plan van de aannemer Haafkes/PlegtVos. Naar verwachting wordt eind mei gestart met de werkzaamheden. Medio juli zullen de werkzaamheden afgerond zijn en vanaf het nieuwe studiejaar kan het gebouwdeel weer gebruikt worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.