Enschede

Rugzakwoningen aan Dennenweg in Enschede komen er na juridische strijd toch

De gemeente heeft zich na een juridische strijd neergelegd bij de plannen voor ongeveer twintig ârugzakwoningenâ aan de Dennenweg. De vergunning is alsnog verleend.

461693 dennenweg
Anja Kruise | Tubantia

De nieuwe eigenaar van het voormalige bedrijfscomplex van De Leeuw Woning- en Projectinrichting is vastgoedonderneming Leosé Beheer uit het Noord-Brabantse Reek. Die nam in december de vorige eigenaar van het complex over, Robusta BV uit Haaksbergen. Directeur Leo Govers van Leosé laat weten dat hij de woningen óf gaat verhuren aan een particuliere partij, of per stuk gaat verkopen.

Een rugzakwoning is een speciaal op de zorgbehoefte van de bewoner ingerichte woning, meestal met een eigen voordeur, keuken en badkamer.

Vergunning in 2018 nog geweigerd
De gemeente weigerde in de zomer van 2018 een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van de zorgwoningen aan de Dennenweg. Onterecht, oordeelde de rechtbank Overijssel echter in februari van dit jaar. De gemeente had tegen deze uitspraak in beroep kunnen gaan bij de Raad van State, maar heeft dat dus niet gedaan. De vergunning is onlangs alsnog verleend.

âPast niet bij karakteristieke bouw Pathmos'
De Stadsbouwmeester van Enschede was destijds van mening dat het bouwplan in strijd is met redelijke eisen van welstand. Het zou niet passen in de wijk Pathmos, met zijn karakteristieke tuinstedelijke en cultuurhistorisch waardevolle bebouwing met woningen met kappen. De aanvraag voor de rugzakwoningen betrof het bouwen van twee plat gedekte blokken. De gemeente nam het advies van de Stadsbouwmeester over.

Succes bij bestuursrechter
Eigenaar Leosé Beheer van het pand tekende tegen dit besluit bezwaar aan bij de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Dat mocht niet baten. Daarop wendde hij zich met succes tot de bestuursrechter.

Volgens de eigenaar levert het welstandsadvies een belemmering op van de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt. De locatie aan de Dennenweg heeft volgens hem de bestemming wonen, en de functie-aanduiding detailhandel. De bestuursrechter was het daar mee eens.

Beroep was terecht
Het oorspronkelijke bouwplan is een aantal keren aangepast. Volgens de gemeente is de grondslag van de vergunningaanvraag daardoor verlaten. De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat de varianten ondergeschikt zijn. En dat het beroep van de eigenaar tegen de afwijzing van de vergunning terecht was.

Daags voor studioverbod
De vergunningaanvraag voor de realisatie van de rugzakwoningen aan de Dennenweg was ingediend op 6 juni 2018. Dat was daags voordat in Enschede het âstudioverbodâ van kracht werd. Die nieuwe regelgeving verbiedt in principe de toevoeging van nieuwe (goedkopere) woonunits, omdat er daarvan al meer dan genoeg zijn in de stad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Google Street View

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.