Enschede

Robotbeeld Metropolis in Enschede krijgt vaste plek op Stationsplein

Bij de opening van Gogbot wordt opnieuw een imposant element toegevoegd aan het Stationsplein in Enschede. Metropolis, het 5,5 meter hoge beeld van de Enschedese kunstenaar Jelle de Graaf wordt op een enorme sokkel van led gehesen. De installatie blijft minimaal drie jaar staan.

429621 metropolis
Vorig jaar was de start van het festival voor creatieve technologie tegelijk het begin van de transformatie van het Stationsplein. Cirkels en strepen in felle kleuren op het plein, twee interactieve schommels die muziek maken als ze gebruikt worden en een dj-tafel waar je met een smartphone muziek kunt mixen. Daar komt nu de ruim 8 meter hoge installatie met het robotbeeld bij.

Sokkel
Metropolis wordt op een sokkel van 3 meter breed en hoog gehesen. De sokkel is bekleed met ledschermen, waarvoor kunstenaars worden uitgenodigd bewegend beeld te ontwerpen. In eerste instantie is daarop werk te zien van multimediakunstenaar Roos Groothuizen, vj Julian van Aalderen uit Enschede en Arno Coenen.

Coenen, bij het grote publiek bekend van zijn kleurrijke werk op de binnengevel van de Markthal in Rotterdam, is de eerste die op de sokkel te zien is. Het initiatief voor de installatie komt van Planetart, dat ook tekent voor de organisatie van Gogbot. Het Enschedese bedrijf KITT (Kreatieve IT Toepassingen) schenkt de ledbekleding.

Creatieve technologieMet dit permanente kunstwerk op het Stationsplein wil creatief directeur Kees de Groot bij de entree van het centrum laten zien dat Enschede een stad is van creatieve technologie, kunst, kennis, innovatie en muziek. âHet beeld van Jelle de Graaf staat symbool voor Enschede. Jelle gaat momenteel keihard als kunstenaar. Hij is een van degenen die we voor deze stad moeten behouden. En als je het hebt over duurzaamheid: Jelle maakt zijn werk door industrieel materiaal te hergebruiken.â

Het beeld heeft de titel Metropolis. Dat verwijst naar de eerste en beroemdste sciencefictionfilm uit de geschiedenis, uit 1927. De film vertelt het verhaal van een toekomstige wereld waarin mensen worden uitgebuit en onderdrukt. âDat trekt een parallel naar de textielgeschiedenis van Enschede, waar de arbeiders ooit in opstand kwamen tegen de textielbaronnenâ, zegt Kees de Groot.

Een vrouwâBovendien is Metropolis een vrouw. Daarmee willen we, juist hier in Enschede, de kracht van de vrouwen een plek geven. Het wordt tijd dat vrouwen aan de knoppen gaan draaien. Als je kijkt naar de line-up van Gogbot zie je dit jaar dat er meer en meer vrouwen staan geprogrammeerd. Vrouwen vormen een steeds hoger percentage onder de djâs en kunstenaars. Ook daar is Metropolis een metafoor voor.â

Niet alleen op Oude MarktAnders dat de vijftien voorgaande edities concentreert Gogbot zich niet langer alleen op de Oude Markt. De exposities, muziekoptredens en lezingen trekken een lint van het station via het Wilminkplein, Muziekcentrum naar de Oude Markt en Concordia aan de Langestraat. Tijdens het festival komt al op het perron waar festivalgangers met de trein aankomen, een kunstwerk te staan.

Kees de Groot: âOok het leegstaande VVV-pand aan het Stationsplein is door de eigenaar beschikbaar gesteld als expositieruimte. Hier komt de Young Blood-expositie, die een podium biedt aan jong talent, onder meer studenten van de UT en de kunstacademie.â

Futuristische uiterlijkHet pand blijft overigens langer dan de duur van het festival expositieruimte. Gogbot draait van donderdag 5 tot en met zondag 8 september, maar mag het voormalige VVV-pand tot eind september om niet gebruiken. Kees de Groot is met de eigenaar in gesprek om ook daarna exposities in het leegstaande pand te houden.

Het Stationsplein met de Metropolisinstallatie zal minimaal drie jaar zijn futuristische uiterlijk houden. Op termijn wil de gemeente âde poort naar de binnenstadâ anders inrichten. Er zal geen plek voor gemotoriseerd verkeer zijn en de noordzijde moet in de toekomst een volwaardige entree van het Centraal Station worden, inclusief fiets- en voetgangerstunnel.

Voor onder het huidige Stationsplein en het busplein denkt de gemeente aan nieuwe parkeergarages voor autoâs en fietsers. Voor de plannen moet overigens nog financiering worden gevonden.

Gogbot haalt band met Enschede aanDe 16de editie van Gogbot wordt Gogbot 2.0, omdat dit jaar sterker de verbinding met Enschede wordt gezocht. Die wens van de gemeente, die daarvoor ook extra geld in het festival steekt, uit zich in een opener gezicht van het festival voor creatieve technologie. De afrastering met bouwhekken op de Oude Markt zal opener en transparanter zijn en er wordt samenwerking gezocht met de omliggende horecagelegenheden. Ook zal de muziek dit jaar overdag een tandje zachter worden gezet. Diverse restaurants zullen met hun menu inspelen op het thema van Gogbot: âBio, the new digitalâ. Ook krijgen de cafés de gelegenheid om kunstwerken te presenteren.

De organisator van Gogbot is niet bang dat het festival zijn rebelse gezicht zal verliezen. âWe blijven grensverleggend op het gebied van de avant-garde in de actuele kunst. We blijven zoeken naar controversieel en uitdagend werk. Want dat geeft debat en debat moet er zijn.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, beeldbewerking Jasper Schütz

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.