Enschede

Restaurant Rodenbach gaat dicht, hotel blijft bestaan

Hotel restaurant Rodenbach aan de Parkweg in Enschede is zo goed als verkocht. Het restaurant wordt vooralsnog gesloten, het hotel volledig gerenoveerd en uitgebreid.

358243 858718
Hotel restaurant Rodenbach kent een lange historie. Het deed al in 1883 dienst als logement. Met de opkomst van de textielindustrie verbleven monteurs van Engelse fabrikanten die spin- en weefmachines bouwden, vaak voor langere tijd in het statige hotel aan de Parkweg.

Die historie ademt het gebouw nog steeds, al zullen veel Enschedeërs het hotel vooral associëren met de tijd dat het nog Modern heette en een bekende uitgaansgelegenheid was, met roemruchte discofeesten. Verder werd er veel werd geschaakt. Nog steeds bestaat een belangrijk deel van de gasten uit mensen die tijdelijk voor werk in Enschede zijn.

Achteruitgang
De laatste jaren brokkelde de oude grandeur echter zichtbaar af. Het hotel verouderde en ook met het ooit gerenommeerde restaurant ging het al een tijd niet goed. Chefkok John Spruit, die de exploitatie van het restaurant in 2014 op zich nam, vroeg na amper een jaar het faillissement aan van het restaurant. Hij probeerde het daarna met restaurant Het Koetshuis, maar dat is inmiddels ook gesloten en staat te koop.

Volgens ingewijden was er een lange lijst van schuldeisers en rustten er diverse beslagen op Rodenbach. De kans op een executieveiling was aanwezig. Tot overmaat van ramp verklaarde de gemeente hotel Rodenbach enige maanden terug brandgevaarlijk. Eigenaresse Anna Schoenmaker was gedwongen te investeren om open te kunnen blijven, ook al was daar eigenlijk geen geld voor.

Gronings
De lange periode van zorgen lijken voorbij. Schoenmaker heeft het hotel-restaurant na vijftien jaar verkocht aan de Groningse projectontwikkelaars Axel Veldboom en Pieter Bakker. Ze treedt bij hen in dienst als hotelmanager. Het streven van de Groningse vastgoedinvesteerders is om per 1 september eigenaar te worden. De overdracht is gezien alle problemen niet eenvoudig.

De akte moet dus nog passeren en de plannen voor de toekomst staan allerminst vast. Het is echter al wel zeker dat het restaurant per direct wordt gesloten, ook al omdat er geen personeel voor beschikbaar is. "Ik kan in dit stadium geen mensen aannemen, omdat ik ze niets kan beloven", licht Anna Schoenmaker toe. Er wordt uitsluitend nog ontbijt geserveerd. De vier laatste restaurantmedewerkers zijn op zoek naar een nieuwe baan. Verder blijft het hotel zoals het was, inclusief de naam, maar in elk geval volledig brandveilig. Van binnen en buiten drastisch gerenoveerd en met meer dan de 24 kamers die het nu heeft.

Jammer
Anna Schoenmaker is blij dat ze kopers heeft gevonden, al vindt ze het jammer dat dat het einde betekent voor het restaurant. "Het was een van de betere restaurants van Enschede. Maar het liep niet, het bleef een verliespost", zegt ze.

De naweeën van de periode dat de exploitatie was uitbesteed, is Rodenbach niet meer te boven gekomen, stelt Schoenmaker. "Veel vaste gasten kwamen nooit meer terug." De interimmanager die ze daarna aantrok, slaagde er evenmin in om het restaurant weer vlot te trekken. "Terwijl we een fijn team hadden, dat mooi heeft gekookt."

Nu is het tijd om met een frisse blik de toekomst tegemoet te zien. Betere tijden gloren. Een nieuw concept, zonder restaurant, boort ongetwijfeld een nieuwe doelgroep aan, verwacht ze. Ze heeft nog veel te doen. "Ik hoop bijvoorbeeld voor onze gasten goede prijsafspraken te kunnen maken met restaurants in het centrum."

Voor de toekomstige eigenaren is een hotel een nieuw element in hun omvangrijke vastgoedportefeuille in Enschede. Dat bestaat vooral uit appartementencomplexen in het midden- en hogere segment, waaronder het nog te renoveren Arkepand aan de Deurningerstraat, het voormalige Streeklab aan de Edo Bergsmalaan, het nog af te bouwen complex De Garage naast kapper Lutje Schipholt aan de Kuipersdijk, een grotendeels nieuw gebouw rondom het vroegere café De Zon aan de Pijpenstraat en een geheel nieuw complex aan de Zuiderhagen op de plek waar ooit jongerencentrum De Rots zat. "Een hotel is een nieuw avontuur voor ons. Het managen laten we graag over aan mensen die daar verstand van hebben. Onze core business blijft wonen", verzekert Axel Veldboom. Evenals Schoenmaker hebben de nieuwe eigenaren vooral als doel om van Rodenbach weer het tophotel te maken dat het ooit is geweest.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.