Enschede

Renovatie van kerk in Lonneker gaat van leien dakje

Het leiendak van de kerk in Lonneker wordt momenteel voor ruim vier ton vervangen. Daarna kan de bouwploeg door naar de kerk in Losser van dezelfde parochie.

400620 898489
Gert-Jan Hazeleger en Ruud Huiner hebben vanaf de nok van de Jacobus de Meerderekerk een fantastisch uitzicht over Lonneker en omgeving. Met precisie vervangen de twee medewerkers van Leidekkersbedrijf Koenders uit Neede de ene na de andere pan.

In totaal is met de ingrijpende renovatie van het dak een investering van vier ton gemoeid. âDaarna kan de kerk zeker weer veertig jaar meeâ, zegt vicevoorzitter Jan Olde Heuvel van de Parochie Maria Vlucht, waartoe behalve de kerk in Lonneker ook kerken in Glanerbrug, Losser en Overdinkel behoren.

Als over een maand het werk in Lonneker is afgerond, kunnen Hazeleger en Huiner zo door naar Losser. Daar moet van de Maria Geboorte Kerk eveneens het dak worden vervangen. âDat karwei is nog uitgebreider en is ook duurder. Dan heb je het al snel over meer dan vijf ton. De kerk in Losser bestaat uit drie kappen en het gaat daar om asbestleien. Die moeten alleen al vanwege de nieuwe wetgeving voor 2024 zijn vervangen.â

Net als in Lonneker kwam het parochiebestuur voor Losser in actie na een controlerapport van Monumentenzorg. âEr vinden regelmatig inspecties plaats van de mate van onderhoud. Een paar jaar geleden kwam het advies de daken te renoveren. Dan ga je als parochiebestuur kijken naar de planning, de kosten en hoe je het kunt financierenâ, aldus Olde Heuvel, woonachtig in Losser.

Eigen reserves
Voor een groot deel kan het parochiebestuur de vervanging van de daken betalen uit de eigen reserves. âMaar het hakt er flink in. We hebben de afgelopen maand bij de actie Kerkbalans dan ook een oproep aan de parochianen in onder andere Lonneker gedaan een extra bijdrage te leveren. Lonneker is een hechte gemeenschap waar de kerk nog steeds een centrale positie heeft. Het is ook een mooi gebouw.â

De Jacobus de Meerderekerk in Lonneker is gebouwd in de jaren 1911/1912 en door architect W. te Riele in neogotische stijl vormgegeven. De driebeukige kruiskerk, met gebrandschilderde ramen van glazenier H. Kocken, biedt plaats aan achthonderd kerkgangers.

Voor de renovatie van de kerk in Losser gaat het parochiebestuur met dezelfde bouwploeg in zee als in Lonneker. Daartoe behoren behalve Koenders uit Neede ook onder andere Wesselink Bouw en Restauratie uit Weerselo en Schilders- en Vastgoed Onderhoud Joosten uit Enschede. âHet gebeurt onder leiding van Koenders, want het is specialistisch werkâ, merkt Olde Heuvel op.

Grote hoogteDe mannen van het leidekkersbedrijf uit Neede zijn gewend op grote hoogte te werken. âWe doen veel kerken, kastelen en landhuizen. Overal waar ze leien daken hebbenâ, zegt Gert-Jan Hazeleger (53).

De Enschedeër is al bijna dertig jaar werkzaam bij Koenders. âWe werken door het hele land. Van Amsterdam tot Groningen. Op hoeveel kerken ik heb gezeten? Goh, ik zou het echt niet weten. Ontzettend veel. Het blijft elke keer bijzonder.â

Hij heeft in zijn woonplaats het dak van de Jozefkerk vervangen. âElke keer als ik er langs kom, kijk ik omhoog hoe het dak erbij ligt. Dat doe ik eigenlijk altijd als ik leien daken zie. Ook op vakanties. Het dak van deze kerk verkeerde nog in een behoorlijke staatâ, vertelt Hazeleger vanaf de steiger met uitzicht over Lonneker. âLos van de goten en dakkapellen, zijn er slechts vijf à zes planken van het dakbeschot verrot. Wat je wel ziet, is dat de haakjes waaraan de leien hangen écht aan vervanging toe zijn.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.