Enschede

Rechter kraakt beleid voor hulp in huis in Enschede

Vier jaar na de invoering van het WMO-beleid lijkt de gemeente Enschede terug bij af. De Centrale Raad van Beroep, het hoogste bestuursrechtsorgaan in Nederland, vindt dat huishoudelijke hulp moet worden toegekend op basis van uren. En dat heeft Enschede al die tijd niet gedaan.

402010 ouderenzorg pix
Het besluit van de CRvB in de zaak van Enschedeër Jan Vos liegt er niet om. De rechter oordeelt dat het college heeft nagelaten te bepalen hoeveel tijd nodig is om activiteiten in het huishouden te verrichten. De Enschedeër is, net als veel stadsgenoten, met de overgang naar het nieuwe beleid op 1 januari 2015 administratief gekort op hulp in huis.

Sindsdien geldt het resultaat gericht werken: de thuishulp zorgt voor een âschoon en leefbaarâ huis. Zorgaanbieders kregen vrij spel. Op last van de CrvB is het beleid in 2017 al aangepast en is de benodigde frequentie van huishoudelijke taken opgenomen, bijvoorbeeld een keer per week stofzuigen of vier keer per jaar de binnenkant van de magnetron reinigen. Maar nog altijd geen indicatie in uren.

De CRvB oordeelt dat dat niet juist is. Jan Vos krijgt nu huishoudelijke hulp op basis van onafhankelijke normen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Raadslid Margriet Visser (EnschedeAnders) vindt dat nu alle cliënten een nieuwe indicatie moeten op basis van uren. Via schriftelijke vragen wil ze opheldering van het college.

Gevolgen
Visser wil weten of alle cliënten opnieuw een keukentafelgesprek krijgen en wat de gevolgen zijn voor de contracten met zorgaanbieders. âWe hebben hier zo voor gewaarschuwdâ, zegt Visser. Ze doelt op de kritiek van haar partij, PvdA, GroenLinks en SP op het aangepaste beleid in 2017. âEr is gegoocheld en gegokt met een scenario waarvan de juridische houdbaarheid vooraf onzeker was.â De vier partijen eisten indicaties op basis van uren.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat de uitspraak van de CRvB het resultaatgericht werken lijkt in te perken en daarom nadere bestudering van de impact voor Enschede vraagt. Het college neemt âgeen overhaaste stappenâ en zet het âbeleid voort zodat ondersteuning die inwoners nodig hebben gewaarborgd blijftâ.

Standpunt
Het college wacht een standpunt af van het rijk en de VNG. âUiteraard denken we zelf ook alvast na over een aanpassing van ons beleidâ. Ook met oog op de toch al oplopende kosten voor huishoudelijke hulp door stijgende loonkosten en de intrede van (goedkopere) abonnementstarieven voor gebruikers.

Margriet Visser hekelt die uitleg. âOok de minister moet zich aan de wet houden. De CRvB heeft heel duidelijk gezegd: dit doen we niet. Het gaat om kwetsbare mensen, die hun gelijk niet bij de rechter zouden moeten halen.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.