Enschede

Ondanks drijfnatte weken in december en januari is de grond nog steeds droog

Minstens tweehonderd dagen regen waren er nodig om de droogte van 2018 goed te maken, zo zei het Waterschap Vechtstromen vorig najaar. Na een aantal drijfnatte weken in december en januari vraagt menigeen zich af: hoeveel van die tweehonderd zijn er eigenlijk al voorbij?

394979 893969
âNog niet genoegâ, stelt Robert de Lenne, specialist watersysteem van Vechtstromen. âMaar december heeft wel geholpen. Er viel 96 mm regen, dat is ruim 22 meer dan normaal. En het waterschap heeft extra maatregelen genomen om water in het gebied vast te houden. Zo hebben we de stuwpeilen nog steeds op het hoge zomerniveau staan. Daardoor lopen alle watergangen weer vol en dat water krijgt de kans om de bodem in te trekken en zo het grondwaterpeil aan te vullen.â

Vechtstromen heeft ook extra water uit de IJssel en het IJsselmeer het gebied in gestuurd, maar daar profiteert Twente niet van. Met name op de hoge zandgronden, zoals de stuwwallen rond Oldenzaal en Losser, is de situatie nog steeds zorgelijk. Daar is de grondwaterstand tot een halve meter lager dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. En dat kan in het komende groeiseizoen gevolgen hebben. De Lenne: âDe natuur heeft er het meeste last van, daar zijn planten en bomen echt afhankelijk van natuurlijk water. Je zult zien dat er bepaalde planten de komende zomer niet of minder voorkomen. En ook bepaalde vissoorten kunnen slecht tegen lage waterstanden.â

Neerslagtekort
Twente heeft elke zomer een neerslagtekort van gemiddeld 100 mm, maar dat slaat halverwege november meestal weer om in een neerslagoverschot. Dat overschot is eind januari gemiddeld 150 mm. Maar nu is er nog steeds een tekort, van maar liefst 150 mm. En als het weer tot 1 april gemiddeld blijft zal er aan het begin van het nieuwe groeiseizoen een tekort zijn van zoân 100 mm, in plaats van het normale overschot van ruim 200 mm.

Volgens De Lenne lijkt het leed op sommige plaatsen al wel grotendeels geleden: in de beekdalen is de grondwaterstand bijna op het normale niveau, al zijn er ook daar nog steeds heel wat regendagen nodig om goed aan het nieuwe groeiseizoen te kunnen beginnen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.