Enschede

Nog te bouwen nieuwbouwwijk in 't Getfert zit nu al vol

De eerste steen ligt er net, maar de woningen aan de man brengen hoeft niet meer. De negentig eengezinswoningen die de Woonplaats bouwt op 't Getfert zijn allemaal al verhuurd.

347867 t Getfert 1
De laatste veertien woningen gingen in april in de verhuur en ook daarvoor waren meer gegadigden, zodat er een loting nodig was.

AftrapMaandag is de officiële aftrap van de bouw van het nieuwe Getfert. Het startschot wordt gegeven door een 'terugkeerder', die voorheen ook in de wijk woonde en er nu opnieuw een woning huurt, en een nieuwe bewoner. Samen leggen ze een vloerplaat.

VerzetDe feitelijke werkzaamheden begonnen eind april en zijn dus al een paar weken op weg. Het project zou oorspronkelijk vorig jaar van start gaan, maar liep vertraging op. Ook de sloop ging niet van een leien dakje. Veel bewoners van de ruim honderd jaar oude wijk verzetten zich hevig tegen de sloop en de rechter moest eraan te pas komen om de huurders uit hun woning te krijgen. In 2015 verlieten de laatste twee huurders onder zwaar protest hun woning. Daarna zijn er 101 woningen met de grond gelijk gemaakt.

Gasloos
De nieuw te bouwen wijk aan de Wooldriksweg, Delistraat, Medanstraat, Getfertweg en Atjehstraat gaat volledig bestaan uit zogenaamde NOM-woningen, ofwel nul-op-de-meterwoningen. De huizen zijn duurzaam en gasloos. Er worden verschillende woningtypes gebouwd, 57 woningen met twee slaapkamers en 33 woningen met drie slaapkamers. Ze worden onder de huurtoeslaggrens verhuurd door De Woonplaats.

De nieuwe wijk krijgt de uitstraling van een tuindorp, met detailleringen in metselwerk, dakranden, kozijnen en dakkapellen. Daarnaast komen er 34 parkeerplaatsen bij aan de Delistraat. Ook die kunnen bewoners huren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Geesink Weusten Architecten