Enschede

Nieuw leven voor gemeentelijk monument in buitengebied van Enschede

Er gloort een nieuw leven voor Erve ât Kromhof aan de Heutinkstraat in het buitengebied van Enschede. Ontwikkelaar en eigenaar Wepart BV wil de oude, monumentale hoeve transformeren in een zorglocatie met dagbesteding.

406364 kromhof
Cultuurhistorici zal bij de huidige aanblik van de vroegere monumentale hoeve het huilen nader dan het lachen staan. Hekken rondom het perceel moeten vandalen buiten houden. Onverlaten zijn in de voorbije maanden niet zachtzinnig te werk gegaan in de vroegere hoeve. De deplorabele staat waarin de gebouwen op dit moment zichtbaar zijn doet pijn aan de ogen, maar alles wordt beter en mooier, verzekert projectleider Hans Blaak namens Wepart.

Tweede levenâDie hekken staan er om verdere vernielingen en schade te voorkomenâ, zegt hij desgevraagd. Want dat dit voor Enschede belangrijke monument behouden moet blijven is evident. âOmwonenden en inwoners hoeven niet bang te zijn voor afbraak, want dat is helemaal niet aan de orde. Het is een gemeentelijk monument, dus we mogen ook helemaal niks slopen. We zijn juist druk bezig om deze prachtige locatie met de historische gebouwen een tweede leven te gevenâ, zegt Blaak.

ZorglocatieDe plannen, die nog op de tekentafel liggen en in een zeer prematuur stadium zijn, gaan uit van een zorglocatie, waar cliënten wonen en kunnen werken. âEr zijn veel ontwikkelingen in de zorg en we moeten bekijken hoe en wat op deze locatie het beste past.â Daartoe voert de ontwikkelaar gesprekken met meerdere zorgpartijen en met de gemeente. âWe zijn echt aan het kijken of dat wat we voor ogen hebben, ook past binnen het gemeentelijk beleid. We hebben het object verworven en zien echt kansen voor een mooi, lang tweede leven voor deze fraaie hoeve.â (tekst gaat verder onder foto)

âPrachtigâ
Voor Blaak staat voorop dat het unieke karakter van Erve ât Kromhof behouden moet blijven. âDeze locatie is prachtig als je tenminste langs de toestand waarin het nu verkeert kunt kijkenâ, merkt hij op. âHet ligt buitenaf, maar met zicht op de stad. Dat is geweldig. En hoe mooi zou het zijn dat je hier mensen kunt laten wonen en een vorm van dagbesteding aan kunt bieden. Te denken valt aan dieren of een moestuin waarin de bewoners zelf hun groenten verbouwen. Het zijn denkrichtingen waarin we met de zorgpartijen in overleg zullen gaan om te kijken wie daar het beste bij past.â

Asbest
Omwonenden maakten zich de afgelopen weken zorgen toen de hekken om de hoeve heen kwamen te staan. Ze waren bang dat de boel gesloopt zou worden, maar die angst hoopt Blaak nu te hebben weggenomen. âIk kan me voorstellen dat mensen wel even schrikken als ze zien wat er allemaal ligt. Daar is helaas ook asbest bij en dat is een van de redenen dat we er hekken omheen hebben gezet. Ook zijn er dakpannen vernield en dat geeft een rommelig beeld, maar we gaan er voor zorgen dat het binnen afzienbare tijd allemaal is opgeruimd. We timmeren nu de ramen en deuren dicht om geen onverlaten meer in de gebouwen te hebbenâ, zegt Blaak.

Hij is blij met het verworven monument en wil de plannen zo te ontwikkelen dat het historische karakter blijft bestaan. âVoor een individu is dit amper te doen, want het zijn meerdere gebouwen met een behoorlijke oppervlakte. Met ons plan voor een zorglocatie kiezen we voor een economische gezonde toekomst en behoud van dit prachtige monument. Daarover praten we nu dus met zorgpartijen en met de gemeente Enschede. Binnen nu en twee maanden hopen we met een zorgpartij een overeenkomst te sluiten en daarna zullen we echt naar de tekentafel gaan om ontwerpen te maken en de procedure voor de verbouw te starten.â

Erve 't Kromhof
Erve ât Kromhof is gebouwd in het begin van de 19e eeuw. ât Kromhof wordt reeds genoemd in het jaar 1280 in de toenmalige belastinglijsten. Het complex bestaat uit een een kleine boerderij, tegenwoordig in gebruik als een schuur en een tweekapsboerderij met voorhuis uit 1950. Het boerderijcomplex heeft groot achterstallig onderhoud en een van de naastliggende schuren staat op instorten. Het geheel is in baksteen opgetrokken met details zoals twee niendeuren, rondbogig met omlijsting van afwisselend zandsteen en een baksteen rollaag. Bovendien is een bovenrand van muizentandjes goed zichtbaar. Verder zijn opvallende details dat er een dubbele houten topgevel van vurenhout met geschulpte veren is met daarbij een zandstenen plint. In de zijgevel is een grote inrijdeur in de onderschoer. (bron: stichting cultureel erfgoed Enschede)

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.