Enschede

Moskee Atjehstraat is voortaan gemeentelijk monument

De moskee aan de Atjehstraat is nu definitief een gemeentelijk monument. Het bezwaar van het moskeebestuur heeft de gemeente niet van gedachten doen veranderen.

451818 Selimiy moskee
Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Het pand aan de Atjehstraat 27 dateert uit 1921. Inmiddels is het al tientallen jaren een moskee, en eigendom van de Islamitische Stichting Nederland. Het woonhuis ernaast is een theehuis. Het college besloot deze week de monumentenstaus van de moskee te bekrachtigen, het theehuis ernaast heeft de aanduiding âkarakteristiekâ gekregen. Het moskeebestuur kan nog wel naar de rechter stappen om dit ongedaan te maken.

Over het hoofd gezienHet proces verliep niet zonder problemen. De monumentenstatus had allang een feit kunnen zijn, maar het bestuur van de Selimiye-moskee had de brief waarin dat allemaal werd aangekondigd, over het hoofd gezien. De gemeente verlengde daarop de termijn waarbinnen gereageerd kon worden. Het moskeebestuur schreef alsnog een brief met bezwaren tegen de status.

Twee ton minder waardZo zou de waarde van het gebouw met bijna twee ton dalen als het een monument wordt. Maar volgens de gemeente volgt er niet automatisch een waardedaling als een pand een monument wordt. Bovendien werd die veronderstelde waardedaling van 180.000 euro nergens afdoende onderbouwd.

Gat in begroting Het bedrag is relevant omdat met opbrengst van het gebouw aan de Atjehstraat de bouw van een nieuwe moskee aan de Kuipersdijk deels betaald moet worden. Als er echt sprake is van een waardedaling, slaat dat een gat in de begroting. Volgens een vertegenwoordiger van de Islamitische Stichting Nederland moet de moskee aan de Atjehstraat vergroot en gemoderniseerd worden als de nieuwbouw aan de Kuipersdijk niet doorgaat.

Veel hobbels Dat is volgens de woordvoerder niet ondenkbaar: volgens hem zijn er âinmiddels zoveel hobbels te nemen dat niet zeker is dat die bouw zal doorgaanâ. De status van monument betekent dat er allerlei restricties zijn aan een verbouwing. Het moskeebestuur spreekt overigens tegen dat dit een afweging is: met zoân scenario wordt geen rekening gehouden, alles is gericht op nieuwbouw.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.