Enschede

Monumentale poort in Enschede in ere hersteld

Op initiatief van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker is het poortje aan de Walstraat, direct achter ijssalon Talamini, in ere hersteld. Ook is de poort aangewezen als gemeentelijk monument.

405898 poort
De monumentale waarde komt vooral doordat het poortje een van de weinige overblijfselen is van vóór de grote stadsbrand in 1862; samen met de Grote Kerk op de Oude Markt en het Van Deinsehuis aan De Klomp. Uit onderzoek door een archeoloog en een natuursteendeskundige van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed blijkt dat de poort vermoedelijk stamt uit de 17de eeuw.

De restauratie van het bijzondere bouwwerkje was mogelijk door een bijdrage van de gemeente en de wijkraad binnenstad en de bereidwillige medewerking van de eigenaresse, de familie Talamini.

Klus
De restauratie is een behoorlijke klus geweest. Zo zijn de zandstenen pijlers stevig verankerd en is de eikenhouten deur met beslag vervaardigd. Ook zijn de oude ijzeren scharnierpunten verwijderd en vervangen door niet zichtbaar roestvrij staal. Er is een nieuwe zandstenen bal gemaakt ter vervanging van het verloren gegane exemplaar en de beschadigde dorpel en de pijlers zijn gestuct.

De officiële overdracht van de opgeknapte poort vindt woensdagmiddag om vier uur plaats door wethouder Eelco Eerenberg.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: gemeente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.