Enschede

Meer dan honderd ooievaars bijeen boven Enschede

Tientallen en zelfs soms honderden ooievaars cirkelen dezer dagen op verschillende plekken in de regio. Het gaat om jongen die zijn uitgevlogen en elkaar opzoeken, vervolgens komen ze met honderden samen in weilanden. ,,Prachtig om te zienââ, zeggen ooggetuigen.

429431 ooievaar
Een bijzonder beeld leverde het weiland aan de Slaghekkeweg in Enschede op. Daar waren bijna honderd vogels verzameld, om even later massaal weer het luchtruim te kiezen. De ooievaars maken zich momenteel op voor de tocht naar Spanje en daarna wellicht Afrika, vertelt bioloog Gerrit Jansen. ,,De jonge ooievaars die net uitgevlogen zijn, slapen eerst nog een tijd op het nest. Dan verzamelen ze. Pas later, ik denk als het goed weer is en de wind uit het noorden komt, vertrekken ze naar het zuiden.ââ

Waarschijnlijk blijven de ooie­vaars nog tot en met september in de Achterhoek en Twente.

Sprinkhanen en muizenDe streek is aantrekkelijk voor ze omdat hier veel voedsel zit. Ze jagen op sprinkhanen en muizen. Zodra het eten hier schaars wordt, vertrekken de jonkies naar warmere oorden, waar ze wel twee jaar kunnen vertoeven voordat ze terugkeren naar Nederland.

Hun ouders komen ook samen voor ze wegtrekken, maar later. Jansen: ,,Die zitten nu nog in de buurt van hun nest. Die genieten ervan dat die blagen weg zijn. Dat ze wat rust krijgen. Want ze moeten wat opvetten om die reis te kunnen maken.ââ

Zo goed als uitgestorvenEind jaren 60 was de ooievaar zo goed als uitgestorven en begon de Vogelbescherming Nederland met de herintroductie van deze vogels in Nederland. Er werd een speciaal programma opgezet waarbij nestplekken werden gemaakt en de dieren werden bijgevoerd. Dat in combinatie met de beschermde status van de ooievaar, zorgde voor een opmerkelijke groei van de populatie.

In Nederland zijn nu ongeveer duizend broedparen. Dat rechtvaardigt de verwachting dat bijeenkomsten in de lucht met honderden ooievaars tegelijk een normaler beeld in Nederland worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.