Enschede

Het was genieten van een zonnige Military

Onder fantastische omstandigheden genoten tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers zaterdag van de crosscountry in Boekelo. In totaal trok de Military de afgelopen week meer dan 60.000 belangstellenden. "Een geschenk uit de hemel", noemde voorzitter Zandstra deze editie.

373926 879102
Nu heeft hij de walmen van patat, oliebollen en palingrokerij achter zich en wandelt hij met Harriët Damen, hun dochters Roos en Anne langs het crossparcours, door het prachtig Twentse herfstlandschap. Zoals veel bezoekers van de Military hebben ook zij een hond meegenomen.

De zeven maanden oude Guus is moe van alle indrukken. Maar inderdaad, voordat het gezin uit Leiden van bossen en weilanden kan genieten, moeten ze zich met duizenden mensen langs stands en tenten van sponsors wurmen. Anne, de jongste van de twee dochters vergelijkt de Military met een veel kleiner ponyconcours bij haar in de buurt en constateert dat dit hier in Boekelo de 'allerleukste' is. Boekelo is het dorp waar Harriët is geboren. De herinneringen van vroeger roepen vandaag allerlei gevoelens uit haar jeugd op.

Hun snavels maken een wat lompe indruk, moeders schoonste zijn ze bepaald niet. Lelijk of niet, wat leeft verdient Tamara's bescherming. David Klapp en Lily-Rose vertellen dat de dierenvriendin zelfs een slak in veiligheid brengt en nog geen vlieg zal kwaad doen. En dus kon zo ook geen nee zeggen toen een kennis haar vroeg of ze zich over een paar duivenkuikens wilde ontfermen, die bij het kappen van een boom over het hoofd waren gezien.

Tamara liet zich informeren en leerde dat de diertjes niet meer dan anderhalf uur zonder voedsel kunnen. Daarom heeft ze de vogels maar meegenomen naar de Military. Ze vindt het een mooi evenement om naar te kijken. "Ik ben wel blij dat de hindernissen veiliger zijn geworden."

Hij staat met zijn schoonzus Ariënne Anker aan de rand van het parcours, precies op de plek waar het ruiterpad de centrale manege in- en uitgaat. Joling is tevreden met het resultaat en gaat thuis schiften. De mooiste bewaart hij, zoals hij dat inmiddels een jaar of tien doet met alle beelden die hij vastlegt als hij op pad is.

Marcel woont in Boekelo, Ariënne komt uit Enschede. Ze vinden dat de Military een evenement is dat Twente op de kaart zet en dat het dat met Boekelo in beperkte mate ook doet. De terrasjes in het dorp zijn de laatste dagen vol en Ariënne is ervan overtuigd dat mensen hier ook zijn blijven logeren. "Je leert de mensen en de regio kennen", zeggen ze. Het valt hen op dat veel mensen gewoon zijn gekleed, casual. Marcel zegt dat het leuk is om de mensen te zien. "Het is zien en gezien worden", zegt hij.

Ze maken het hun gasten naar de zin met bier en wijn, hapjes en muziek. Zoon Jim, die het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen, is naar eigen zeggen met de Military opgegroeid. Al 19 jaar is het bedrijf er sponsor, en tegenwoordig een hoofdsponsor die voor alle 1.400 vrijwilligers van het evenement zorg draagt. Het evenement is volgens hen volwassener en professioneler geworden. Dat geldt zowel op sportief gebied als op sociaal en zakelijk terrein. "Vroeger was het feesten en zuipen", zegt Herman, "en dat is het nu nog steeds, maar het is minder een 'partytentgebeuren'. Ze noemen de Military een van de belangrijkste ontmoetingsplekken voor zakenpartners in Nederland.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.