Enschede

Het begon allemaal met oma bij dameszaak in Enschede

Er komen wel mannen in de winkel. Maar nooit om iets voor zichzelf te kopen. Kan ook niet. Bij Schepers Lady Fashion verkopen ze helemaal geen herenkleding.

374793 download 11
Dat deden ze ook niet in die ruim vijftig jaar dat het bedrijf Schepers Mode heette. Nee, die manlijke klanten komen met hun vrouw mee. Bij Schepers kunnen ze een beetje bijkletsen, kopje koffie drinken.

Oma
Het begon allemaal bij oma. Jannie Schepers, die volgend jaar honderd hoopt te worden, begon net na de oorlog lappen stof te verkopen op de markt in Enschede. Ze moest wel. Haar man die in de textiel werkte, was ziek geworden. Ze moest het gezin draaiend zien te houden en dat deed ze op de markt.

Textiel
Dat veranderde toen ze door een woningruil een pand aan de Pluimstraat/hoek Oostveenweg kon betrekken. Een woonhuis annex winkelpand. Dat werd het eerste Modehuis Schepers, al verkocht ze veel meer dan dameskleding. Ondergoed, fournituren, herenkleding, schorten en pyjama's zaten ook in het assortiment. Zo'n beetje alles wat van textiel was gemaakt werd daar verkocht.

Haar kinderen zetten winkels voort onder de naam Modehuis Schepers. Alie aan de Heutinkstraat te Enschede en Egbert in Borculo. Maar in 1969 keerde Egbert en zijn gezin terug naar Enschede. Borculo was niets voor hem. Hij ging dameskleding verkopen op de markt in Enschede.

Vakantie
Dat zou zijn zoon Johan ook gaan doen. Tot die bijna dertig jaar geleden samen met zijn verloofde Edith over de Haaksbergerstraat liep. Ze zouden op vakantie gaan, maar ze zagen een winkelpand te huur staan. Een bloemenzaak die ermee opgehouden was. Het pand was sterker dan de zin in vakantie. Ze kochten kledingrekken en Schepers Mode was een feit.

Anno 2018 drijven broer en zus Johan en Karin Schepers de winkel nog altijd. Ze worden bijgestaan door Johans vrouw Edith. En vader Schepers houdt zich tien jaar na zijn pensionering nog steeds op de achtergrond met de winkel bezig.

Service
Hoe ze zich staande houden? In de eerste plaats door de service. Karin en Edith kennen hun klanten. Daar bellen ze geregeld mee als ze iets binnen hebben gekregen, dat mogelijk bij die klant zou passen. Ook verplaatst Schepers zich een keer of vier per maand naar de Enschedese bejaardenhuizen. Daar wordt een dameskleding-winkeltje opgesteld in het restaurant of in de hal, waar de dames met pin kunnen betalen. Zo'n twee keer per jaar worden de dames in bejaardentehuizen bediend met voorjaars- en najaarsmode van Schepers. En 's ochtends staat Johan met dameskleding op diverse markten in Goor en in de Achterhoek.

De drie Schepers vinden het een mooi bestaan. De winkel heeft ondertussen ook een gedeelte voor de jonge moderne vrouw. Niet om de concurrentie aan te gaan met de eigentijdse winkels in het centrum, maar door de simpele constatering dat een vrouw van zestig tegenwoordig helemaal niet oud is.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.