Enschede

Groen licht voor woningen in Huishoudmarkt Slot

Het heeft even geduurd, maar nu ligt er dan toch een definitief plan voor woningen in het gebouw waarin 40 jaar lang Huishoudmarkt Slot was gevestigd en in een verder verleden confectiefabriek Brasz. De nieuwe eigenaar, projectontwikkelaar Axel Veldboom, heeft de gemeente een gewijzigde versie gepresenteerd en daarvoor groen licht gekregen. Buurtbewoners hebben hierin een belangrijke bijdrage geleverd.

347859 download 16 2
Een aantal omwonenden had aanvankelijk bezwaar aangetekend tegen de eerste schetsen. Hun voornaamste punten van zorg betroffen de parkeergelegenheid en hun privacy. Parkeren is een probleem en dat zou alleen maar groter worden door de bouw van woningen zonder eigen parkeerterrein.

Eigen parkeerterrein
Dat eigen parkeerterrein komt er alsnog. Achter de geplande zeven woningen worden zes privé parkeerplaatsen aangelegd. Ook zijn alle punten inzake privacy opgelost door aanpassingen aan het plan, in overleg met de buren. Die hebben hun bezwaren uiteindelijk ingetrokken.

In het karakteristieke, hoge deel van het complex komen zeven woningen. Twee op de hoek van de Tweede Emmastraat/Zwedeweg, vijf in het tussendeel aan de Tweede Emmastraat.

Buren denken mee
Ook bij de tweede, tevens laatste fase van het bouwplan zijn de buren nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken. Die fase verkeert nog in een pril stadium en betreft het lage, rechthoekige deel van het complex waarin ooit de naaizaal van de confectiefabriek was. Waarschijnlijk wordt dit deel omgebouwd tot drie woningen, en niet vier zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Naast het linker hoekhuis komt een toegangspad naar het achtergelegen parkeerterrein. De eerste etage van deze woning komt over dit pad te liggen, waardoor een onderdoorgang ontstaat.

Volkspark
Van woningbouw en parkeerdruk op deze locatie was overigens al veel eerder sprake. In 2008 kondigde het echtpaar Slot aan met de zaak te stoppen omdat die was verkocht aan een projectontwikkelaar uit Wierden. Die wilde er een woonwinkelcomplex van maken. Er ontstonden echter problemen tussen koper en verkoper, omdat parkeren bij het pand niet duidelijk in de stukken zou zijn geregeld. De huur van het stuk grond tegenover de winkel dat als parkeerplek diende, was opgezegd. De gemeente had de grond weer nodig om de entree tot het Volkspark aantrekkelijker te maken.

Kort geding
De situatie leidde tot een kort geding waarin de verkoper de rechter vroeg de projectontwikkelaar tot afname van het pand te dwingen. Het echtpaar Slot stopte pas vorig jaar met de winkel, die een begrip in Enschede was.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.