Enschede

Geldnood bij Jacobusparochie Enschede: kerken mogelijk dicht

Er zijn nog twee kerken in eigen bezit over. Maar de parochie St. Jacobus de Meerdere kampt met flinke tekorten. Als er niet meer geld binnenkomt, is niet zeker of deze kerken behouden kunnen blijven.

382009 piggy bank 2889046 1920 1
Het water staat ze nog niet aan de lippen, maar er maakt zich wel een lichte bezorgdheid meester van het bestuur van de Jacobusparochie. Onderaan de streep noteren ze een structureel tekort van twee ton. Dat kan nog een tijdje aangevuld worden uit de reserves, maar de opbrengst van enkele kerken die recent verkocht zijn, verdampt als sneeuw voor de zon. "Niet lang geleden hadden we nog zeven kerken en nu hebben we er nog maar twee. De mensen zijn bang dat we die ook moeten sluiten", zegt Joop Hassink, vicevoorzitter van het parochiebestuur. "Met de actie Kerkbalans, die binnenkort begint, willen we de parochianen er nog nadrukkelijker op wijzen dat er geld nodig is voor de instandhouding. Daar zijn we de laatste jaren niet duidelijk genoeg over geweest."

Analyse
Intern wordt een 'analyse' gemaakt van de financiële situatie, zegt Hassink. De parochie doet daarnaast een dringend beroep op de parochianen om in de buidel te tasten. "We moeten op tijd schakelen om over een paar jaar problemen te voorkomen. Er zijn veel mensen in de parochie die niet bijdragen, of maar een klein beetje. En de wekelijkse collecte levert ook steeds minder op. Dat betekent dat we moeten zorgen voor meer inkomsten en daarnaast scherper aan de wind moeten varen wat betreft de uitgaven." Bovendien staan er nog enkele grote uitgaven te wachten, bijvoorbeeld onderhoud van parochiecentra. "We kunnen het nog wel even uitzingen, maar er moet binnen enkele jaren wel een oplossing zijn."

Geslonken
De vastgoedportefeuille van de parochie is inmiddels geslonken tot een A4' tje. De Verrijzeniskerk op de Wesselerbrink, de Ariëns Gedachteniskerk op het Hogeland, de Pauluskerk op Twekkelerveld, het is allemaal geschiedenis. De Mariakerk staat te koop. Alleen de St. Jankerk en de Jacobuskerk zijn nog eigendom van de parochie. De Jozefkerk wordt gehuurd van een stichting. "We kunnen ons op dit moment nog deze drie kerken veroorloven, we proberen te voorkomen dat we er nog meer moeten sluiten. Maar dan moet wel iedereen meewerken.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.