Enschede

Geduld Enschedese moskeebesturen raakt op

De Enschedese moskeebesturen zijn âbijzonder teleurgesteldâ over het besluit van Raad van State vooralsnog een streep te zetten door het bestemmingsplan voor een nieuwe moskee. âDit is zoveelste tegenvaller.â

445043 moskeee 1
Bert Hellegers | Tubantia

De moskeebesturen willen nu van de gemeente weten hoe de vertraging van de geplande nieuwbouw aan de Kuipersdijk kan worden beperkt. âWe zijn al negen jaar bezig met de plannen. Het kan toch niet zo zijn dat de procedures weer opnieuw moeten?â, reageert voorzitter Ahmet Caglayan van de Anadolu-moskee aan de Ledeboerstraat op het besluit van de Raad van State.

Spoedoverleg
Het hoogste rechtscollege bepaalde woensdag dat er in ieder geval een nieuw verkeersonderzoek moet komen. De besturen van de Anadolu-moskee (Ledeboerstraat) en de Selimiye-moskee (Atjehstraat) kwamen âs avonds voor een spoedvergadering bij elkaar.

Alternatief
âEigenlijk weten wij nu niet precies waar we aan toe zijnâ, zei Caglayan donderdag. âHet is al de tweede keer dat de gemeente is terug gefloten. Bijzonder teleurstellend. We willen van de gemeente horen waarom het opnieuw is misgegaan en wat nu de alternatieven en mogelijkheden zijn.â

Kans
Caglayan maakt duidelijk dat het geduld van de moskeebesturen opraakt. Ook als de gemeente allerlei onderzoeken opnieuw laat uitvoeren, is de kans groot dat Praxis en Hornbach vervolgens een nieuw bestemmingsplan weer aanvechten. âWe blijven echter vasthouden aan ons plan voor nieuwbouw aan de Kuipersdijkâ, aldus Caglayan. âWe hopen er toch samen met de gemeente uit te kunnen komen.â

Wethouder Van den Berg gaf aan nog niet te weten welke consequenties de uitspraak van de Raad van State heeft voor het tijdpad rond de geplande nieuwbouw.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Artist impression: Erdal Onder, ENA Architecten Bergen op Zoom Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.