Historische stadswandeling door oorlogsverleden Enschede: Doe mee!
Enschede

Gaan ze door of niet? Onzekerheid over Twentse paasvuren

Geen van de Twentse gemeenten heeft vandaag besloten om alle paasvuren af te gelasten. De meesten hebben nog geen besluit genomen, anderen willen maatwerk leveren.

411000 909314
Dat blijkt uit een rondgang van deze krant. Dinsdag besloot de brandweer in deze regio over te gaan naar ânatuurbrandrisico fase 2â, een soort code rood, vanwege de droogte en verwachte temperatuur. Het opschalen betekent dat de brandweer aan gemeentes adviseert om ontheffingen van het stookverbod die afgegeven zijn, in te trekken.

De gemeenten Enschede, Hellendoorn, Almelo, Haaksbergen, Twenterand, Wierden, Hof van Twente, Oldenzaal, Losser, Tubbergen en Dinkelland laten weten dat ze nog een besluit moeten nemen over het al dan niet doorgaan van paasvuren. In Hengelo worden de vuren vooralsnog niet afgelast. âWel worden de ontheffinghouders extra geïnformeerd over de veiligheid die gewaarborgd moet worden tijdens het ontsteken van de paasvuren.â Ook in Borne mogen de twee paasvuren - onder strikte veiligheidsmaatregelen - nu nog doorgaan. De gemeente blijft hierover in gesprek met de brandweer.

Afgelastingen
In Rijssen-Holten gaat de jaarlijkse Paasvurencompetitie niet door. Wel mogen paasvuren van maximaal 500 kuub. Tot nu toe heeft in het verspreidingsgebied van deze krant alleen de Achterhoekse gemeente Berkelland ervoor gekozen alles af te gelasten. Daar stonden 79 vuren gepland. Omdat de gemeente niet overal maatwerk kan leveren en daardoor de veiligheid rondom de paasvuren niet kan garanderen, is tot een algehele afgelasting besloten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman