Enschede

Fietsstadverkiezing 2020: Enschede bij laatste vijf

De Fietsersbond heeft vanmiddag bekendgemaakt dat Enschede bij de laatste vijf zit van de landelijke verkiezing Fietsstad 2020. Vrijdag 28 februari wordt de winnaar bekendgemaakt op het congres âFietsstad van de Toekomstâ in de Jaarbeurs te Utrecht.

451029 764907 1
Redactie | 1Twente

Enschede doet al jaren mee aan de verkiezing, maar won nog nooit. Dit jaar moet het er maar eens van komen. Ook omdat Enschede jaren geleden al hardop uitsprak voor de titel Fietsstad 2020 te gaan.

De bevolking speelt een grote rol in het geheel. De (fietsende) Enschedeërs hebben vorig najaar via een enquête hun oordeel gegeven over de fietsvriendelijkheid van de stad. Daarbij hadden ze ongetwijfdeld de fietssnelweg F35 en de rotondes waar fietsers voorrang hebben in het achterhoofd. Maar in de beleving van veel fietsers zijn er nog steeds punten waaraan gewerkt moet worden: de staat van onderhoud van de fietspaden en vooral de menging van auto- en fietsverkeer, wat soms onveilige situaties oplevert.

Juist op die punten heeft de gemeente een inhaalslag gemaakt. Met fietsstraten in Boswinkel, Pathmos, Stadsveld en het Wooldrik, met twee bewaakte fietsstallingen in het centrum en ook bij de stations verrezen stallingen en overal werden zogeheten ânietjesâ geplaatst.

De verbeteringen en nieuwe voorzieningen zorgden voor meer fietsbewegingen in de stad. Inmiddels worden 41 procent van alle ritten in de stad korter dan 7,5 kilometer op de fiets gemaakt. Dat is een stijging van vijf procent met 2012.

Of Enschede volgende week gaat winnen, is nu in de handen van de jury. Het kan in Enschede nóg zo goed gaan, we blijven natuurlijk afhankelijk van de inspanningen van de andere vier gemeentes op de shortlist.

© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.