Enschede

Extra debat in provinciale staten over miljoenenlening Lithium Werks

Er komt een extra debat in Provinciale Staten over de lening van 7,5 miljoen euro die aan Lithium Werks wordt versterkt. Het door de PVV geïnitieerde debat wordt unaniem gesteund door de rest van de staten.

375341 litihum
Volgens de PVV heeft gedeputeerde Eddy van Huijm belangrijke informatie voor de Provinciale Staten achtergehouden over het verstrekken van de lening aan Lithium Werks. Het batterijenbedrijf krijgt een miljoenensubsidie voor het realiseren van een campus voor onderzoek en ontwikkeling op de luchthaven Twente.

Dubbele petten
Wat knelt bij de partijen is dat Geert Braaksma commissaris is bij zowel het subsidie-verstrekkende OostNL als ook commissaris bij het subsidie-ontvangende bedrijf Lithium Werks. Die dubbele petten noemde hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries eerder al 'problematisch'. âDit roept vragen op, wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat alleen had bij hem vooraf het signaal moeten doen afgaan dat dit een schimmige indruk achterlaatâ, aldus De Vries.

âRonduit foutâ
Hoogleraar De Vries uit ook kritiek op gedeputeerde Van Huijm. Hij noemt het âronduit foutâ dat hij de dubbele petten van Braaksma niet aan Provinciale Staten meldde. De PVV wil nu van Van Huijm weten waarom hij informatie achterhield. Naar verwachting vindt dat debat plaats op 7 november.

Van Huijm noemde het eerder âniet relevantâ om Provinciale Staten te informeren over die dubbele petten. âWant het besluit dat genomen moest worden ging daar niet over.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lithium Werks

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.