Enschede

Enschede wil mogelijk toch meer investeren in zwemwater

De korting van 400.000 euro op de zwembaden is voorlopig van de baan. Marc Teutelink van Burger Belangen Enschede stelde maandagmiddag in de begrotingsvergadering van de gemeenteraad namens de coalitiepartijen voor dat geld niet in te boeken. De oppositiepartijen wilden de complete bezuiniging op het zwemwater dan ook maar helemaal schrappen en het geld uit de reserves halen.

440390 aquadrome2
Henk ten Harkel | 1Twente

Zo ver wil Teutelink nog niet gaan. Hij vroeg om een duidelijke berekening van de exploitatiekosten voor voldoende zwemwater in de stad. Die berekening moet uitgangspunt van handelen zijn, zodat de gemeenteraad volgend jaar voor de zomer een besluit over de zwembaden kan nemen. âEn als we daar meer geld voor nodig hebben, dan moet dat geld er komen.â

De coalitie hoopt stiekem dat het Rijk volgend jaar met extra geld over de brug komt, zodat er geld overblijft om te investeren in bijvoorbeeld de zwembaden. Dat is ook helemaal in het straatje van René Kreeft van de VVD die opriep om weer in voorzieningen te investeren.

Baantjes zwemmen
Wethouder Niels van den Berg onderschreef die visie en is van plan vaart te zetten achter de berekeningen. Hij onderstreepte ook dat hij bij die kostenberekening vooral inzet op doelgroepen-, les- en wedstrijdzwemmen. âMaar het recreatief zwemmen danâ, wilde Robin Wessels van Groen Links weten. âEnschedeërs moeten gewoon hun baantjes kunnen zwemmen.â Ayfer Koc van het CDA: âHoe komt u erbij dat recreatief zwemmen niet meer in is. Mensen schrikken ervan als u dat zegt.â

Uiteindelijk beloofde de wethouder in zijn kostenplaatje ook het recreatief zwemmen mee te nemen en rekening te houden met âbescheiden recreatief zwemmenâ. Het voorstel van Teutelink vervat in een motie werd dan ook met meerderheid van stemmen aangenomen.

De coalitiepartijen zijn het ook met elkaar eens de halve miljoen die gekort zou worden op subsidies voor instellingen niet door te voeren. De gesubsidieerde organisaties moeten op 1 december al weten dat ze niet worden gekort en dat hun subsidie zelfs wordt geïndexeerd. Teutelink die ook dat voorstel namens de andere partijen D66, VVD, PvdA en ChristenUnie deed, wil wel dat die vijf ton voor de zomer ergens anders wordt gevonden.

Wethouder Eelco Eerenberg zegde toe te proberen een andere dekking voor dat bedrag te vinden. âDat is wel een moeilijke opgaveâ, voegde hij toe.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.