Enschede

Enschede wil af van gratis plastic zakken voor verpakkingenafval

Het inzamelen van plastic-, metaal- en drankverpakkingen is relatief duur. Het college wil de plastic zakken voor verpakkingenafval daarom niet langer (gratis) verspreiden.

433773 plastic bottles 115071 1920
Alleen al de aankoop en verspreiding van de zakken voor verpakkingenafval, die onder meer bij supermarkten af te halen zijn, kost de gemeente zo'n 400.000 euro per jaar. Bovendien duurt het inzamelen van deze losse zakken langer en is het proces daarmee ook veel duurder dan het simpelweg ledigen van containers. Voor bewoners van laagbouw wil het college vanaf 2021 daarom een extra container voor plastic introduceren.

Zo'n container aan huis maakt de gratis plastic zakken bij de supermarkten overbodig. Niet iedereen zit op een vierde container in de tuin te wachten. Ruim 60 procent van de respondenten in de enquête van deze krant vindt dat zelfs te veel.

Selectie
Alle huishoudens krijgen straks de mogelijkheid zelf een selectie te maken uit de vier containers. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen plastic of restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt te brengen. Mede uit kostenoogpunt wordt de inzameling van restafvalcontainers teruggebracht naar een keer per vier weken. De verpakkingencontainers worden tweewekelijks geleegd, als het aan het college ligt. De gemeenteraad wordt nog in de gelegenheid gesteld de inzamelfrequentie aan te passen.

Het verdwijnen van de plastic zakken is wel nadelig voor hoogbouwbewoners. De gemeente en Twente Milieu willen namelijk wel dat verpakkingenafval in doorzichtige zakken wordt aangeboden, al is het in de praktijk lastig hier op toe te zien. De raad kan besluiten de gratis plastic zakken alleen in de hoogbouw te verspreiden. Die maatregel kost 100.000 euro per jaar extra.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.