Enschede

Enschede en Zwolle goedkoopste terrassteden van Nederland

Wie prinsheerlijk op een terrasje wil zitten voor een fatsoenlijke prijs, is in Oost-Nederland aan het juiste adres. Uit onderzoek onder de grootste steden komen Enschede en Zwolle als winnaar uit de bus. Amsterdam is veruit het duurst.

426820 terras 1
Een rondje op het terras (twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé) kost in Enschede gemiddeld 22,03 euro, berekende horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. Zij doen jaarlijks een terrassenonderzoek.

Alleen in Zwolle is datzelfde rondje nog iets goedkoper: 21.88 euro. De hanzestad is daarmee de goedkoopste stad van het land. In totaal werden 21 steden onder de loep genomen. Amsterdam komt voor het vijfde achtereenvolgende jaar als duurste uit de bus met een gemiddelde prijs van 27,05 euro. Ook steden als Haarlem (24,50 euro), Groningen (23,40 euro), Eindhoven (23,05) en Tilburg (23,38 euro) zijn flink duurder.

Btw-stijging
De prijzen op de terrassen stegen wel overal in het land, in vergelijking met vorig jaar. Dat is deels te verklaren door de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent. Landelijk gezien werd een terrasbezoekje 3,1 procent duurder. In Enschede valt die stijging mee, meer een prijsverhoging van 2,0 procent. In Amsterdam gebruiken ze de btw-verhoging om het tarief nog verder te verhogen, daar steeg de gemiddelde terrasrekening met 7,8 procent.

Enschede is op één aspect koploper in het onderzoek. In de grootste stad van Twente kost een colaatje gemiddeld 2,40 euro: het goedkoopste van het land. Van Spronsen & Partners onderzoekt sinds 2004 de terrassen in de 21 grootste steden van het land. In iedere stad worden meerdere terrassen bezocht en met elkaar vergeleken. Als het even kan worden elk jaar dezelfde horecagelegenheden bezocht, voor de beste vergelijking.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.