Enschede

Enschede en Haaksbergen houden MBS op de rails

Na de gemeente Haaksbergen wil ook Enschede jaarlijks de knip trekken om Museum Buurtspoorweg (MBS) financieel weer op stoom te krijgen.

417041 868673
Sinds vorig jaar mag het noodlijdende MBS rekenen op een subsidie van 50.000 euro van de gemeente Haaksbergen. Het college in Enschede vraagt de raad om jaarlijks datzelfde bedrag bij te leggen. De twee gemeenten willen de komende 20 jaar bovendien garant staan voor maximaal 50 procent van een lening van 3,5 ton bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Op die manier bieden beide gemeente dezelfde ondersteuning aan het museum.

FraudeHet spoormuseum kampt sinds 2006 met financiële problemen, nadat een medewerker een aanzienlijk bedrag wegsluisde. Justitie schatte de verduistering op 170.250 euro, de rechtbank oordeelde dat de oud-administrateur ruim 91.000 euro moest terugbetalen aan MBS. Om de boel na de fraudezaak draaiende te houden, moest het museum een lening afsluiten. Sindsdien heeft MBS jaarlijks moeite de begroting sluitend te krijgen, zegt het Haaksbergse college.

Om de boel vlot te trekken, mag MBS sinds 2018 rekenen op een jaarlijkse subsidie van 50.000 euro van de gemeente Haaksbergen. âDit is een eerste stap in de professionalisering en versterking van de organisatieâ, aldus Haaksbergen. Ten opzichte van 2017 stapten vorig jaar 8 procent meer reizigers op de stoomtrein tussen Haaksbergen en Boekelo en steeg de omzet met 12 procent.

Subsidie
Maar die 50.000 euro van Haaksbergen is onvoldoende om MBS financieel weer volledig op de rails te krijgen, constateren b en w. Voor een structurele oplossing heeft het Haaksbergse college aangeklopt bij dat in Enschede. Vooralsnog met succes: b en w in Enschede stellen de gemeenteraad voor om ook jaarlijks een subsidie van 50.000 beschikbaar te stellen voor MBS. Bovendien willen beide colleges een korting bedingen bij BNG op de lening van 350.000 euro.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.