Enschede

Een en al historie bij sportzaak 't Hoen in Enschede

Vertrouwd en vernieuwend. Sinds 1934 al is sportzaak 't Hoen met Enschede verbonden. Het heeft zich aan alle nieuwe trends weten aan te passen. En is toch zichzelf gebleven.

372043 thoen
Vincent Spekreijse (53) heeft het echtpaar 't Hoen nog gekend. Nee, niet degenen die de zaak in 1934 waren begonnen, de tweede generatie. Mevrouw 't Hoen was gezichtsbepalend voor de winkel, zegt hij. Iedereen kende haar. Zij was degene die begon met de pot dropjes op de toonbank. Ook nu in 2018 staat die pot er nog. Meneer 't Hoen was iemand van de achtergrond. Dat is hij nog steeds als eigenaar van het pand. Een tachtiger die zich af en toe nog wel eens laat zien. De laatste keer was vorig jaar, bij de feestelijkheden rond de verbouwing.

Patat
Dat Spekreijse midden jaren tachtig als twintiger bij 't Hoen ging werken kwam door zijn baas van destijds: Eddy Achterberg. De FC Twente-voetballer, alias 'de keu' was eigenaar van een snackbar te Losser waar Spekreijse met een diploma van de Middelbare Ondernemersschool op zak patat stond te bakken.

Maar Achterberg was in die tijd ook vertegenwoordiger voor het sportmerk Adidas. In die hoedanigheid had hij te maken met 't Hoen. Toen hij vertelde dat ze daar iemand zochten, was voor Spek- reijse de keus snel gemaakt.

Een jaar of vijftien heeft hij er gewerkt. Hij was erbij toen de bedrijfsleider van destijds Johan Besselink de zaak kocht van 't Hoen. Hij maakte mee dat mevrouw 't Hoen kort na die overname stierf. Hij had er nog lang door kunnen gaan als werknemer in de sportzaak, maar net na de eeuwwisseling besloot hij zijn leven een draai te geven. Ander werk. Hij wilde aan een opleiding aan de Pabo beginnen, tot hij hoorde dat Besselink 't Hoen te koop wilde zetten. Hij bedacht zich geen moment. De Pabo kon naar zijn eventuele talent fluiten. Hij nam 't Hoen over, het was 2005.

Vakkennis
Met 't Hoen heb je een historische naam, dat heeft hij voor op al die nieuwkomers in de sportwinkelbranche. De kleding van bijna alle hockyteams in heel Twente wordt verzorgd door 't Hoen.

Leerlingen van alle locaties van scholengemeenschap Bonhoeffer doen aan gymnastiek in T-shirts en sportbroeken van 't Hoen. Veel voetbalclubs zijn door 't Hoen in de kleding gestoken.

Natuurlijk ervaren ze concurrentie van de sportgiganten die in de loop der jaren in Enschede neerstreken. Maar aan de andere kant hielden ze zich vroeger al staande naast Melching & Van Ulsen, zegt Spekreijse. En dan is er nu zo'n enorme Decathlon bijgekomen. Dat 't Hoen nooit is omgevallen komt door hun specialisatie en vakkennis. Hockey, voetbal, zaalsport, wintersport en tennis, zijn de speerpunten. Het personeel weet daar alles van. Van dat laatste zien we een mooi voorbeeld.

Tennisracket
Want terwijl Spekreijse vertelt, bespant hij een tennisracket. Werkzaamheden die hij onderbreekt als zich een klant aandient met een racket waar de handgreep van loslaat. Spekreijse vraagt of het nieuwe tape wit of zwart moet wezen en niet lang daarna kan een tevreden klant desnoods tennissend het pand verlaten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Annina Romita

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.