Enschede

Buren willen geheim straatkunstwerk van Kees Ketting terug

Graffiti, zo noemde de politie het kunstwerk dat Kees Ketting negen jaar geleden op de stoep voor zijn huis aan de Dennenweg in Enschede maakte. Dus verstopte hij het, door de tegels om te draaien. Nu hij is overleden, willen de bewoners van de straat het kunstwerk terug.

376839 881461
Met schroevendraaiers en een schep gingen Linda Baars en Anouk Welda zondagmiddag op zoek naar het kunstwerk van hun vroegere buurman Kees Ketting. Baars wist nog waar het ongeveer moest zijn. Al snel kwamen de eerste beschilderde klinkers naar boven. De verf is nog in goede staat. Met een beetje puzzelen is het verdwenen schilderij gemakkelijk te herstellen. Gisteren hebben enkele straatbewoners de gemeente gevraagd om het graffitiachtige werk terug te leggen, ter nagedachtenis van de kunstenaar.

Verboden
Linda Baars was er negen jaar geleden getuige van dat Ketting zijn werk noodgedwongen âonder de grond stopteâ. âHij had het gemaakt om wat meer kleur en levendigheid in de straat te brengen. Hij schilderde allemaal hoofden op witte stenen. Ze symboliseerden de verscheidenheid aan mensen in de straat. Dat was leuk. Maar ineens stond de politie aan de deur. Ik was erbij. Het was verboden graffiti, zeiden ze. En daarvoor had hij geen vergunning. Als hij het weg zou halen, kreeg Kees geen boete. Hij zwichtte en draaide de klinkers om. âZo, nou hebben we een geheim kunstwerk in de straatâ, zei hij en hij lachte erom. Hij noemde het zijn stealth kunstwerk.â

Kees Ketting (57) overleed op 16 oktober. Hij woonde al een tijdje niet meer in de Dennenweg; het huis was net verkocht. Met een typische Kees-actie werd zijn overlijden bekend gemaakt. âKees Closedâ, schreef hij in zijn zelf opgestelde overlijdensbericht. Die advertentie ging daarna âviralâ op internet. In Tubantia werd afgelopen zaterdag stilgestaan bij zijn leven in de rubriek âIn Herinneringâ.

Gezichtjes

Zijn oude buren lezen het verhaal en schrikken van zijn dood. Nog diezelfde dag vat Linda Baars het plan op om met haar buren zijn verborgen kunstwerk terug te halen in het straatbeeld. âDat verdient Kees, om hier herinnerd te worden. Het was een lief en goed mens, die veel voor anderen met problemen heeft gedaanâ, zegt Baars. Op de motorkap van haar auto heeft Ketting ook gezichtjes gemaakt - die gezichtjes zijn zân handelsmerk. âAls de auto ooit naar de sloop moet, houd ik de klep.â

Met haar partner Niels en de buren Anouk en Patrick Droste keren ze zondag de stenen om. Even voor hun eigen beeld, om te kijken of het kunstwerk nog toonbaar is. Daarna herstellen ze de straat; slechts één klinker laten ze met de beschilderde kant in het zicht. âWe hadden het kunstwerk natuurlijk zelf al terug kunnen leggen. Maar we doen het liever officieelâ, zegt Baars.

Draagvlak
In een reactie op hun actie laat stadsdeelbeheer weten dat herstel van het kunstwerk mogelijk is als er genoeg draagvlak is in de buurt. Baars gaat nu handtekeningen verzamelen. âAls het niet lukt in de straat, hoop ik dat het ergens anders in ere hersteld kan worden. Een museum is ook goed, maar liever in onze straat, waar Kees heeft gewoond.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.