Enschede

Booking.com en Thuisbezorgd.nl begonnen in BTC Enschede, nu wordt het gesloopt

Het Bedrijfs Technologisch Centrum (BTC) in Enschede bood sinds de opening in 1982 onderdak aan ruim 700 jonge bedrijven. Daar waren er bij die zeer âberoemdâ werden, zoals Booking.com en Thuisbezorgd.nl. Nu wordt het BTC gesloopt. Zonder goede opvolger.

342730 857219
Het BTC wordt gesloopt zonder dat er een goed alternatief is voor technologische start-ups. Dat zegt althans BTC-directeur Rob de Koning (63). Aan de overkant van de Hengelosestraat, op het terrein van de UT, ligt The Gallery. Dat zou de opvolger moeten worden van het BTC, maar na de ingebruikneming van het eerste deel van 10.000 vierkante meter stokt de ontwikkeling.

De UT, eigenaar van The Gallery, broedt op ontwikkeling van het tweede deel (20.000 vierkante meter), maar dat schiet niet erg op. Pas in 2020 is de uitbouw van The Gallery klaar.
âMen denkt aan een studenteninvulling met onder meer kantoortuinen waar kleine bedrijven bij elkaar zitten. Maar juist technologische starters willen dat niet, omdat dan iedereen meekijktâ, zo weet BTC-directeur Rob de Koning zeker.

De Koning zegt verder dat hij de laatste twee jaren aanvragen voor 3.000 vierkante meter kantoor- en werkruimte van startups terzijde heeft moeten leggen. Een woordvoerder van de UT meldt afgemeten, dat het bureau Bloc nog nadenkt over het concept van âBouwfase IIâ. âEr staat dus nog helemaal niets vast over een kantoortuin of wat dan ook.â

TerlouwDe sloop van het BTC markeert het einde van een tijdperk. De toenmalige minister van Economische Zaken Jan Terlouw legde in 1982 de eerste steen voor het bedrijvencentrum, dat in die tijd uniek in Nederland was. Gijs van Driem was de eerste directeur, Rob de Koning volgde hem in 2003 op. Het bijzondere aan het BTC-concept is dat huurders volledig worden gefaciliteerd. Van receptie tot dagelijkse schoonmaak en van catering tot post- en kopieerservice. Bij die service hoorde ook coaching, veelal door de directeur van het BTC zelf.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Christian van der Meij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.